Wykonanie
Cześć =) Jednogarnkowe potrawy typu pilaf, czyli
ryż gotowany z najróżniejszymi dodatkami i
przyprawami charakterystycznymi dla danego regionu, zostały rozpowszechnione przez wędrowców i kupców podążających Jedwabnym Szlakiem z wschodnich krańców Azji, po Hiszpanię.Dziś zapraszamy na pilaf w smakach i aromatach kuchni perskiej, zaznaczonych przede wszystkim
szafranem =)

Potrzebne będą (na 6 porcji):- ok. 100 ml
oleju- po 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej, kuminu,
sezamu i
pieprzu- 3
cebule pokrojone w paski- 2
filety z piersi kurczaka (ok. 500g) pokrojone w kostkę- 2 ząbki
czosnku-
sól- 4
marchewki drobno pokrojone- 1 szklanka
ryżu basamati- 2 szklanki
wody- szczypta
szafranu- 2 łyżki
szczypioru- 2 łyżki
koperkuSposób wykonania:1) W dużym garnku z grubym dnem, albo gęsiarce, podgrzewamy
olej i smażymy w nim
przyprawy (gałkę,
sezam, kumin i
pieprz) ok. minutę.2) Dodajemy
cebulę i smażymy kilka minut, aż będzie miękka i przyrumieniona.3) Dodajemy
kurczaka,
marchewkę,
czosnek i
sól (ok. łyżeczki lub mniej) i smażymy mieszając kolejne 2-3 minuty.4) Dodajemy
ryż i smażymy mieszając kolejne 2-3 minuty.5) Dodajemy
wodę,
szafran i gotujemy kilkanaście minut do miękkości
ryżu.6) Wsypujemy
szczypior i
koperek, gasimy gaz i trzymamy pod przykryciem ok. 10 minut w celu połączenia się smaków i aromatów.7) Podajemy z dowolnymi surówkami

Smacznego =)Agnieszka