Wykonanie
Cześć =) Zupa klopsowa, to zupa, która jest bardzo znana i chętnie jedzona w mojej rodzinie, ale z kolei mało znana wśród innych ludzi. Zazwyczaj, gdy mówię komuś o zupie klopsowej, to mało kto wie o czym
mowa.Zupę klopsową poznałem dzięki kuchni babci Krysi, która bardzo często nas nią gości.Jest to raczej potrawa samodzielna, niż jako pierwsze danie, ze względu na obecność klopsów. Poniższy przepis otrzymałem od
matki, która odtworzyła tą zupę, kosztując zupy klopsowej babci Krysi.Zachęcam do zrobienia takiej zupy, ponieważ naprawdę warto! =)


Potrzebne będą:- 500g
mielonego mięsa wieprzowego-
włoszczyzna- sok z połowy
cytryny (lub w płynie)-
śmietana do zupy słodka (30%)-
cebula-
jajko-
bułka-
sól,
pieprz,
majeranek,
liść laurowy,
ziele angielskieSposób wykonania:1)Warzywa gotować w osolonej wodzie przez 30 minut.2) Dodać
ziele angielskie i
liść laurowy.3) Podczas gotowania warzyw, namoczyć
bułkę w wodzie, aż będzie miękka. Wydusić w ręce. Dodać do
mięsa. Dodać
cebulę pokrojoną w kostkę. Wbić całe
jajko. Dodać 3 szczypty
soli, 3 szczypty
pieprzu i 3 szczypty
majeranku. Wymieszać. Uformować kulki
mięsne (klopsy).



4) Po 30 minutach gotowania warzyw, dodać do garnka uformowane kulki
mięsne.5) Gotować do miękkości
mięsa, czyli około godzinę. Posmakować.6) Wlać sok z połowy
cytryny. Chwilę zagotować.7) Na samym końcu wlać słodką
śmietanę. Zagotować.8)
Ziemniaki ugotować osobno.Gotowe!

Smacznego =)