ßßß

Potrzebne będą:- 500g mielonego mięsa wieprzowego- włoszczyzna- sok z połowy cytryny (lub w płynie)- śmietana do zupy słodka (30%)- cebula- jajko- bułka- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskieSposób wykonania:1)Warzywa gotować w osolonej wodzie przez 30 minut.2) Dodać ziele angielskie i liść laurowy.3) Podczas gotowania warzyw, namoczyć bułkę w wodzie, aż będzie miękka. Wydusić w ręce. Dodać do mięsa. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Wbić całe jajko. Dodać 3 szczypty soli, 3 szczypty pieprzu i 3 szczypty majeranku. Wymieszać. Uformować kulki mięsne (klopsy).

4) Po 30 minutach gotowania warzyw, dodać do garnka uformowane kulki mięsne.5) Gotować do miękkości mięsa, czyli około godzinę. Posmakować.6) Wlać sok z połowy cytryny. Chwilę zagotować.7) Na samym końcu wlać słodką śmietanę. Zagotować.8) Ziemniaki ugotować osobno.Gotowe!
Smacznego =)