ßßß Cookit - przepis na Stek jagnięcy (3) z karkówki

Stek jagnięcy (3) z karkówki

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Jagnięcina staje się pomału, obok gęsiny, jednym z ulubionych mięs Kasztanowej Kuchni, choć jak na razie, specjalizuje się w niej przede wszystkim Agnieszka.
Ja moją przygodę z jagnięciną dopiero rozpoczynam.
Jagnięcina, to mięso młodych owiec do 12 miesiąca życia. Rarytasem jest mięso jagniąt mlecznych, które nie ukończyły 6 tygodni - niezwykle delikatne dzięki temu, że były karmione wyłącznie mlekiem. Mięso starszych sztuk jest ciemniejsze i bardziej kruche. Oba rodzaje, w odróżnieniu od baraniny, zawierają mało tłuszczu. A tłuszcz właśnie nadaje baraninie specyficzny zapach, który nie każdemu odpowiada. Stąd im chudsze kawałki, tym mniej intensywna woń.
W dużych sieciach hipermarketów, a także dobrych sklepach mięsnych, można kupić mięso z hodowli krajowych oraz bardziej delikatną (i przez to cenioną przez smakoszy) jagnięcinę nowozelandzką. Ja kupuję jagnięcinę mrożoną w Almie lub świeżą, polską jagnięcinę w sklepie Zdrowe Mięsa, przy ul. Poznańskiej w Poznaniu (Zdrowe Mięsa).
Jagnięcinę nowozelandzką widziałem także w sklepach o nazwie Zielona Spiżarnia.
Mięso wymaga odpowiedniej obróbki. Aby złagodzić zapach jagnięciny, wystarczy dokładnie oczyścić ją z błon i wymoczyć ją w mleku lub obtoczyć w aromatycznych przyprawach: pieprzu, papryce lub chilli oraz ziołach (świeżej mięcie, cząbrze, kolendrze lub rozmarynie).
Jagnięcina należy do grupy mięs, które pod wpływem długiej obróbki cieplnej stają się twarde i suche, dlatego przyda się jej marynowanie co najmniej przez 12 godzin (do 2 dni).
Do marynaty można użyć czerwonego wina, octu, zsiadłego mleka lub jogurtu oraz (koniecznie!) natłuszczającej oliwy. Mięso przeznaczone na pieczeń warto obłożyć,
albo naszpikować boczkiem lub słoniną.
Najłatwiejszymi do przyrządzenia potrawami z jagnięcinysteki lub kotleciki.
Mięso to doskonale sprawdza się również jako pieczeń czy w daniach jednogarnkowych,
takich jak ragout czy tadżin.
Jest to soczyste, delikatne i przede wszystkim chude mięso. Można je piec, smażyć, dusić,
czyli co kto lubi.
Jedyną wadą tego mięsa jest cena, zwłaszcza polędwicy, combra i udźca (karkówka i żeberka
są bardziej tłuste i nie do wszystkiego się nadają) oraz to, że nie wszędzie można je kupić.
Dziś przedstawiam steki z karkówki jagnięcej, grillowane na patelni grillowej,
podane z sałatką śródziemnomorską =)
Potrzebne będą (na 2-3 porcje)
- 4 plastry jagnięciny, w tym przypadku jest to karkówka jagnięca o wadze około 500g (karkówka jest mięsem bardziej tłustym, ale tańszym niż comber czy udziec, które zdecydowanie bardziej nadają się do smażenia lub grillowania)
- składniki na marynatę: 2 rozdrobnione ząbki czosnku, łyżeczka posiekanego rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego), 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, świeżo mielony czarny pieprz, sól morska (około pół łyżeczki lub więcej, do smaku)
Sposób wykonania:
1) Zmieszać składniki marynaty w misce (powstanie taka pasta) i natrzeć nią mięso.
2) Odstawić na noc do lodówki (jeśli nie mamy czasu, to w temperaturze pokojowej na minimum godzinę).
3) Grillujemy po 10 minut z każdej strony na dosyć dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Mięso jagnięce jest miękkie, nie takie jak krowie steki, czy piersi z kaczki lub gęsi, więc o miękkość nie musimy się martwić. Z combra lub polędwicy warto robić na krwiście, bo to bardzo delikatne i aksamitne, jak polędwica wołowa, ale takie tłustsze z karczku, to polecam raczej wysmażyć na brązowo (w kolejnej wersji będzie pieczona karkówka z jagnięcia). Czosnek/rozmaryn, to takie tradycyjne przyprawy do jagnięciny i super smak.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/09/stek-jagniecy-3.html