ßßß Cookit - przepis na Grillowane żeberka w marynacie miodowo-musztardowej z rozmarynem

Grillowane żeberka w marynacie miodowo-musztardowej z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

U mnie sezon grillowy rozpoczęty :) Na pierwszy ogień poszły żeberka w boskiej słodko-pikantnej marynacie. Przepis bardzo szybki i prosty. Trzeba tylko zaczekać, aż mięso się zamarynuje. Polecam!
Składniki
żeberka (grube, z dużą ilością mięsa), 600-700 g
olej rzepakowy, 2 łyżki
musztarda dijon, 2 i 1/2 łyżki
miód, 2 łyżki
ocet, 1/2 łyżki
czosnek, 2 ząbki
rozmaryn, 2 gałązki
papryka słodka wędzona, 1/2 łyżeczki
czarny pieprz, 1/2 łyżeczki
sól morska, 1/3 łyżeczki
majeranek, 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Żebarka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na części.
Olej, musztardę, miód i ocet dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany rozmaryn. Wsypać przyprawy. Całość połączyć.
Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
Grillować około 15-20 minut z każdej strony lub do momentu, aż mięso będzie miękkie a glazura ładnie skarmelizowana.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/grillowane-zeberka-w-marynacie-miodowo-musztardowej-z-rozmarynem