Wykonanie
U mnie sezon grillowy rozpoczęty :) Na pierwszy ogień poszły
żeberka w boskiej słodko-pikantnej marynacie. Przepis bardzo szybki i prosty. Trzeba tylko zaczekać, aż
mięso się zamarynuje. Polecam!Składniki
żeberka (grube, z dużą ilością
mięsa), 600-700 g
olej rzepakowy, 2 łyżki
musztarda dijon, 2 i 1/2 łyżki
miód, 2 łyżki
ocet, 1/2 łyżki
czosnek, 2 ząbki
rozmaryn, 2 gałązki
papryka słodka wędzona, 1/2 łyżeczki
czarny pieprz, 1/2 łyżeczki
sól morska, 1/3 łyżeczki
majeranek, 1 łyżeczkaSposób przygotowania
Żebarka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na części.
Olej,
musztardę,
miód i
ocet dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i drobno posiekany
rozmaryn. Wsypać
przyprawy. Całość połączyć.
Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie odstawić do lodówki na minimum 6 godzin.Grillować około 15-20 minut z każdej strony lub do momentu, aż
mięso będzie miękkie a glazura ładnie skarmelizowana.