ßßß Cookit - przepis na Bardzo soczysta karkówka - prosty i niezawodny sposób

Bardzo soczysta karkówka - prosty i niezawodny sposób

nazwa

Wykonanie

Taka karkówka jest u nas na każde święta, ale robię ją również i bez okazji. To ulubione mięso mojego męża, a i dla mnie jest idealna mimo, że normalnie akurat za tym mięsem mniej przepadam, wolę chudsze kawałki. Karkówka z tego przepisu wychodzi zawsze bardzo soczysta i aromatyczna. Jest tylko taki kłopot, że trzeba wytrzymać - i nie próbować od razu po upieczeniu. Cały sekret w tym, by nie rozcinać od razu rękawa i nie pozwalać mięsu odparować. Wtedy zachowa wszystkie soki i będzie idealnie krucha, soczysta i pełna smaku.
Przepis polecam wszystkim fanom domowych mięs - nie zawiedziecie się.
Składniki:
1,5 kg karkówki
2 łyżki soli morskiej
3 płaskie łyżki majeranku
1 łyżeczka cząbru
2-3 ząbki czosnku
płaska łyżeczka czarnego pieprzu
3 ziarna jałowca
3 łyżki oleju rzepakowego
+ rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
W miseczce rozcieramy przyprawy: przeciśnięty czosnek, majeranek, sól, cząber, jałowiec, pieprz i olej - ucieramy na pastę.
Pastą nacieramy mięso z każdej strony. Wkładamy do szczelnego pojemnika plastikowego i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni.
Mięso przekładamy do rękawa i wlewamy do niego płyn z pojemnika (nie będzie go dużo)
Rękaw zawiązujemy z obu stron i nakłuwamy szpilką w kilku miejscach.
Blachę z rękawem wstawiamy na jedną z niższych półek piekarnika (rękaw napęcznieje i potrzebuje sporo miejsca na górze).
Pieczemy 1,5 godziny w 200 stopniach (zasada 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa) i najważniejsze:
Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik i tylko lekko go uchylamy, lecz nie otwieramy. Nie otwieramy też rękawa.
Pozostawiamy mięso do wystudzenia w zamkniętym piekarniku (dobrych kilka godzin trzeba się wstrzymać z degustacją, ale warto, dzięki tej sztuczce mięso będzie bardzo soczyste).
Tą metodę możecie również wykorzystać piekąc karkówkę z innymi przyprawami, jeśli macie jakieś swoje ulubione kompozycje.
Tuż po wyjęciu mięsa będzie się ono jeszcze kiepsko kroiło - dopiero po kilku godzinach w lodówce będzie możliwe pokrojenie mięsa na cienkie plasterki.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2015/04/bardzo-soczysta-karkowka-prosty-i.html