Wykonanie
Taka
karkówka jest u nas na każde święta, ale robię ją również i bez okazji. To ulubione
mięso mojego
męża, a i dla mnie jest idealna mimo, że normalnie akurat za tym
mięsem mniej przepadam, wolę chudsze kawałki.
Karkówka z tego przepisu wychodzi zawsze bardzo soczysta i aromatyczna. Jest tylko taki kłopot, że trzeba wytrzymać - i nie próbować od razu po upieczeniu. Cały sekret w tym, by nie rozcinać od razu rękawa i nie pozwalać
mięsu odparować. Wtedy zachowa wszystkie
soki i będzie idealnie krucha, soczysta i pełna smaku.Przepis polecam wszystkim fanom domowych
mięs - nie zawiedziecie się.Składniki:1,5 kg
karkówki2 łyżki
soli morskiej3 płaskie łyżki
majeranku1 łyżeczka cząbru2-3 ząbki
czosnkupłaska łyżeczka
czarnego pieprzu3 ziarna jałowca3 łyżki
oleju rzepakowego+ rękaw do pieczeniaPrzygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.W miseczce rozcieramy
przyprawy: przeciśnięty
czosnek,
majeranek,
sól, cząber,
jałowiec,
pieprz i
olej - ucieramy na pastę.Pastą nacieramy
mięso z każdej strony. Wkładamy do szczelnego pojemnika plastikowego i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni.
Mięso przekładamy do rękawa i wlewamy do niego płyn z pojemnika (nie będzie go dużo)Rękaw zawiązujemy z obu stron i nakłuwamy
szpilką w kilku miejscach.Blachę z rękawem wstawiamy na jedną z niższych półek piekarnika (rękaw napęcznieje i potrzebuje sporo miejsca na górze).Pieczemy 1,5 godziny w 200 stopniach (zasada 1 godzina pieczenia na 1 kg
mięsa) i najważniejsze:Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik i tylko lekko go uchylamy, lecz nie otwieramy. Nie otwieramy też rękawa.Pozostawiamy
mięso do wystudzenia w zamkniętym piekarniku (dobrych kilka godzin trzeba się wstrzymać z degustacją, ale warto, dzięki tej sztuczce
mięso będzie bardzo soczyste).Tą metodę możecie również wykorzystać piekąc
karkówkę z innymi
przyprawami, jeśli macie jakieś swoje ulubione kompozycje.Tuż po wyjęciu
mięsa będzie się ono jeszcze kiepsko kroiło - dopiero po kilku godzinach w lodówce będzie możliwe pokrojenie
mięsa na cienkie plasterki.Smacznego!