ßßß Cookit - przepis na Pieczony schab na kanapki - prosty sposób na soczyste mięso

Pieczony schab na kanapki - prosty sposób na soczyste mięso

nazwa

Wykonanie

Prosty sposób na soczysty schab i każde inne mięso pieczone do jedzenia na zimno. Żeby zachować soki w środku wystarczy nie pozwolić im odparować po pieczeniu - niezależnie, czy pieczemy w rękawie czy folii.
Składniki:
schab (miałam kawałek 1,2 kg)
1,5 łyżki soli morskiej
2 łyżki majeranku
2 ziarna jałowca
płaska łyżeczka czarnego pieprzu
2 spore ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cząbru
Przygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W misce rozetrzeć przyprawy z olejem rzepakowym. Pastą natrzeć mięso z każdej strony i oklepać.
Mięso włożyć do szczelnego pojemnika i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin.
Po tym czasie schab wkładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. pieczemy zgodnie z zasadą 1 kg = 1 godzina pieczenia, czyli w wypadku tego kawałka schabu około 1 godziny i 10 minut.
Ważne!
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i nie otwieramy go aż mięso ostygnie. Potrwa to dobrych kilka godzin ale warto się wstrzymać z otwieraniem rękawa, dzięki temu mięso nie odparuje i zatrzyma wszystkie soki.
Podobnie gdy pieczemy w folii aluminiowej wstrzymajmy się z jej rozcinaniem.
W podobny sposób robię też karkówkę - przepis znajdziecie pod ttym linkiem: soczysta karkówka
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2015/08/pieczony-schab-na-kanapki-prosty-sposob.html