Wykonanie
Prosty sposób na soczysty
schab i każde inne
mięso pieczone do jedzenia na zimno. Żeby zachować
soki w środku wystarczy nie pozwolić im odparować po pieczeniu - niezależnie, czy pieczemy w rękawie czy folii.Składniki:
schab (miałam kawałek 1,2 kg)1,5 łyżki
soli morskiej2 łyżki
majeranku2 ziarna jałowcapłaska łyżeczka
czarnego pieprzu2 spore ząbki
czosnku2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka cząbruPrzygotowanie:
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.W misce rozetrzeć
przyprawy z
olejem rzepakowym. Pastą natrzeć
mięso z każdej strony i oklepać.
Mięso włożyć do szczelnego pojemnika i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin.Po tym czasie
schab wkładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. pieczemy zgodnie z zasadą 1 kg = 1 godzina pieczenia, czyli w wypadku tego kawałka
schabu około 1 godziny i 10 minut.Ważne!Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i nie otwieramy go aż
mięso ostygnie. Potrwa to dobrych kilka godzin ale warto się wstrzymać z otwieraniem rękawa, dzięki temu
mięso nie odparuje i zatrzyma wszystkie
soki.Podobnie gdy pieczemy w folii aluminiowej wstrzymajmy się z jej rozcinaniem.W podobny sposób robię też
karkówkę - przepis znajdziecie pod ttym
linkiem: soczysta
karkówka