ßßß Cookit - przepis na Steki jagnięce z combra

Steki jagnięce z combra

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Grillowane steki z młodej, wiosennej jagnięciny, to prawdziwa uczta dla podniebienia =) Delikatne mięso przechodzi smakami i aromatami czosnkowo-rozmarynowej marynaty. Najsmaczniej wychodzą pieczone bezpośrednio na ruszcie grilla, lecz można je również upiec w mocno nagrzanym piekarniku, lub smażyć na patelni grillowej.
Marynata na 6-8 małych steków jagnięcych o grubości 1,5 - 2cm:
- 6 łyżek oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 3 duże ząbki czosnku, rozdrobnione
- 2 łyżki rozmarynu
- sól i pieprz
Mięso marynujemy 2 godziny lub dłużej.
Grillujemy na rozgrzanym ruszcie, pod górną grzałką piekarnika, lub na patelni grillowej po 5-6 minut z każdej strony.
Przed grillowaniem mięso powinno mieć temperaturę pokojową, w celu bardziej równomiernego wypieczenia w środku oraz zminimalizowania długości czasu pieczenia,
co pozwoli mięsu zachować większą soczystość.
Steki jagnięce podane z ziemniakami po grecku:
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/03/steki-jagniece.html