Wykonanie
Cześć =) Kotlet
schabowy, to jedno z najbardziej popularnych dań, które gości na
polskich stołach. Najczęściej podajemy go z
ziemniakami, zasmażaną
kiszoną kapustą,
ogórkami kiszonymi,
kalafiorem,
fasolką szparagową czy
marchewką z
groszkiem.W dzisiejszym wpisie chciałbym pokazać, w jaki sposób przygotować, krok po kroku, klasyczny kotlet
schabowy oraz zaprezentować, inny niż te tradycyjne, dodatek warzywny do niego, na który składać będą się:
pieczarki,
cukinia i
pomidor.

Potrzebne będą:- kilka plastrów
schabu wieprzowego (w zależności od ilości osób)- 300g
pieczarek-
cukinia- 2
pomidory-
sól,
pieprz- wybrane
przyprawy i
zioła, które lubimy (w tym przypadku użyłem do kotletów
ostrej papryki)-
oliwaSposób wykonania:1) Warzywa kroimy.


2) Do głębokiej patelni lub do garnka wlewamy trochę
oliwy, lekko rozgrzewamy, a następnie wrzucamy
cukinię, lekko podsmażamy, przyprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy 1/4 szklanki
wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojone
pomidory i dusimy kolejne 10 minut, aż
cukinia będzie miękka. Całość przekładamy do innego naczynia, np. garnka.



3) Do tej samej patelni lub garnka, gdzie dusiliśmy
cukinię i
pomidory, dodajemy odrobinę
oliwy, a następnie
pieczarki, które przyprawiamy
solą i
pieprzem, podsmażamy, po czym dusimy do ich miękkości.

4) Plastry
schabu wieprzowego okrajamy z białych elementów (tzw. tłuścinek), po czym rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety.


5) Przyprawiamy
solą i
pieprzem oraz opcjonalnie innymi
przyprawami lub
ziołami (w tym przypadku przyprawiłem dodatkowo
ostrą papryką).

6) Przygotowujemy produkty do panierki, czyli: rozbełtane w misce
jajko i
bułkę tartą.

7) Kotlety panierujemy w ten sposób, że najpierw maczamy je kolejno z obu stron w
jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w
bułce tartej.8) Na patelni rozgrzewamy
oliwę i smażymy na niej kotlety, na średnim ogniu, aż zarumienią się (ok. 3-5 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak mocno wysmażone lubimy). Do patelni, obok kotletów, można wlać resztę
jajka i również je usmażyć.

Gotowe!

Smacznego =)