ßßß Cookit - przepis na Kotlet schabowy z duszonymi warzywami

Kotlet schabowy z duszonymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Kotlet schabowy, to jedno z najbardziej popularnych dań, które gości na polskich stołach. Najczęściej podajemy go z ziemniakami, zasmażaną kiszoną kapustą, ogórkami kiszonymi, kalafiorem, fasolką szparagową czy marchewką z groszkiem.
W dzisiejszym wpisie chciałbym pokazać, w jaki sposób przygotować, krok po kroku, klasyczny kotlet schabowy oraz zaprezentować, inny niż te tradycyjne, dodatek warzywny do niego, na który składać będą się: pieczarki, cukinia i pomidor.
Potrzebne będą:
- kilka plastrów schabu wieprzowego (w zależności od ilości osób)
- 300g pieczarek
- cukinia
- 2 pomidory
- sól, pieprz
- wybrane przyprawy i zioła, które lubimy (w tym przypadku użyłem do kotletów ostrej papryki)
- oliwa
Sposób wykonania:
1) Warzywa kroimy.
2) Do głębokiej patelni lub do garnka wlewamy trochę oliwy, lekko rozgrzewamy, a następnie wrzucamy cukinię, lekko podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory i dusimy kolejne 10 minut, aż cukinia będzie miękka. Całość przekładamy do innego naczynia, np. garnka.
3) Do tej samej patelni lub garnka, gdzie dusiliśmy cukinię i pomidory, dodajemy odrobinę oliwy, a następnie pieczarki, które przyprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy, po czym dusimy do ich miękkości.
4) Plastry schabu wieprzowego okrajamy z białych elementów (tzw. tłuścinek), po czym rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety.
5) Przyprawiamy solą i pieprzem oraz opcjonalnie innymi przyprawami lub ziołami (w tym przypadku przyprawiłem dodatkowo ostrą papryką).
6) Przygotowujemy produkty do panierki, czyli: rozbełtane w misce jajko i bułkę tartą.
7) Kotlety panierujemy w ten sposób, że najpierw maczamy je kolejno z obu stron w jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
8) Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej kotlety, na średnim ogniu, aż zarumienią się (ok. 3-5 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak mocno wysmażone lubimy). Do patelni, obok kotletów, można wlać resztę jajka i również je usmażyć.
Gotowe!
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/09/kotlet-schabowy-z-duszonymi-warzywami.html