Wykonanie
Cześć =) Kotlet
schabowy, to jedno z najbardziej popularnych dań, które gości na
polskich stołach. Najczęściej podajemy go z
kartoflami, zasmażaną
kiszoną kapustą,
ogórkami kiszonymi,
kalafiorem,
fasolką szparagową czy
marchewką z
groszkiem.W dzisiejszym wpisie chciałbym pokazać, w jaki sposób przygotować, krok po kroku, klasyczny kotlet
schabowy.W tej wersji kotlet
schabowy podałem z
kartoflami gotowanymi na parze,
ogórkiem kiszonym i
kapustą kiszoną.Zachęcam wszystkich do samodzielnego zrobienia kotletów
schabowych w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą:- kilka plastrów
schabu wieprzowego (w zależności od ilości osób)- wybrane warzywa-
sól,
pieprz- wybrane
przyprawy i
zioła, które lubimy (w tym przypadku użyłem
ostrej papryki)-
oliwaSposób wykonania:1) Plastry
schabu wieprzowego okrajamy z białych elementów (tzw. tłuścinek), po czym rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety.
2) Przyprawiamy
solą i
pieprzem oraz opcjonalnie innymi
przyprawami lub
ziołami (w tym przypadku przyprawiłem dodatkowo
ostrą papryką).
3) Przygotowujemy produkty do panierki, czyli: rozbełtane w misce
jajko i
bułkę tartą.
4) Kotlety panierujemy w ten sposób, że najpierw maczamy je kolejno z obu stron w
jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w
bułce tartej.
5) Na patelni rozgrzewamy
oliwę i smażymy na niej kotlety, na średnim ogniu, aż zarumienią się (około 3-5 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak mocno wysmażone lubimy). Do patelni, obok kotletów, można wlać resztę
jajka i również je usmażyć.
Smacznego =)