ßßß

Ciecierzyca jest fantastyczna. Przepadam za hummusem, regularnie przygotowuję z niej smarowidła do chleba KLIK , często także robię w wersji pieczonej, która jest wówczas wspaniałą przekąską. Cieciorka ma lekko orzechowy, maślany smak, jest bogata w witaminy i składniki mineralne, błonnik oraz kwas foliowy. Polecam do pochrupania zamiast słodyczy.Składniki:1 puszka ciecierzycy z upraw ekologicznych (można użyć suchej, wcześniej trzeba ją namoczyć i ugotować)sólpapryka ostra mielonamielony kuminpieprz z moździerza1-1,5 łyżki oliwy z oliwekPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni. Ciecierzycę odsączamy na sitku, delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym, wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy przyprawy, oliwę, mieszamy i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy do momentu aż ciecierzyca będzie chrupiąca, 15 - 20 min. W trakcie zapiekania należy pamiętać o delikatnym przemieszaniu ziaren. Gotową można posypać drobniutko posiekaną natką pietruszki.Smacznego!