Wykonanie
Na prezent urodzinowy dostałam od mamy wielką księgę przepisów "2500 wypróbowanych u polecanych przepisów na przysmaki kuchni domowej". Autorem opracowania jest ks. Andrzeja Hanich do którego ludzie przysyłali swoje przepisy. Pośród mnogości znalazłam przepis na "
schab na surowo" nadesłany przez
Panią Teresę Chęcińską.
Schab wychodzi pyszny, coś na wzór
polędwicy łososiowej (tylko bez chemii). Robiłam go już w kilku wariantach:
Schabu nie wycierałam tylko otrzepałam go z
cukru. I zebrany
cukier wyrzuciłam z pojemnika (nie myłam pojemnika) zanim dałam
sól. To samo zrobiłam z
solą.Zmieszałam
sól i
cukier, natarłam
schab i trzymałam 2 dni w lodówce. Następnie wyrzuciłam
sól i
cukier, a
schab natarłam
ziołami.Zmieszałam wszystkie składniki razem a
mięso trzymałam 4 dni w lodówce.
Schab nacierałam też różnymi
ziołami, tymi które akurat miałam lub jaki smak chciałam osiągnąć:
ziołami prowansaldzkimi, jałowcem i
papryką wędzoną, ziarnkami
papryki chili i
kurkumą,
tymiankiem i
rozmarynem.Za każdym razem wychodziło bardzo dobre, ale najładniej
mięso prezentuje się kiedy jest pokryte
ziołami (czyli opcja 1 i 2). Zachęcam do eksperymentowania i używania swoich ulubionych
ziół.Składniki:1 kg
schabu1 szklanka
cukru1 szklanka
solisuszone
zioła:
ostra papryka,
pieprz ziołowyinne
zioła które lubimy
Schab natrzeć
cukrem i włożyć do lodówki na 24 godz*. Po tym czasie wytrzeć
schab do sucha ręcznikiem papierowym i natrzeć
solą.
Mięso włożyć do lodówki na następne 24 godz. Po tym czasie
schab wytrzeć do sucha i natrzeć
ziołami. Tak przygotowane
mięso włożyć do lodówki na 48 godz. W
sumie minęły 4 dni i
schab jest miękki i gotowy do spożycia.* Aby
mięso dobrze nasiąkło i nie obeschło z jednej strony, dobrze jest je obracać co 8 godz.Smacznego :)Źródło przepisu: "Smaki polskie i opolskie. Skarby dziedzictwa kulinarnego" wybór i opracowanie ks. Andrzej Haniach