Wykonanie
1) Plastry
schabu wieprzowego okrajamy z białych elementów (tzw. tłuścinek), po czym rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety.2) Przyprawiamy
solą i
pieprzem oraz opcjonalnie innymi
przyprawami lub
ziołami (w tym przypadku przyprawiłem dodatkowo
ostrą papryką).3) Przygotowujemy produkty do panierki, czyli: rozbełtane w misce
jajko i
bułkę tartą.4) Kotlety panierujemy w ten sposób, że najpierw maczamy je kolejno z obu stron w
jajku, a następnie obtaczamy dokładnie w
bułce tartej.5) Na patelni rozgrzewamy
oliwę i smażymy na niej kotlety, na średnim ogniu, aż zarumienią się (około 3-5 minut z każdej strony, w zależności od tego, jak mocno wysmażone lubimy). Do patelni, obok kotletów, można wlać resztę
jajka i również je usmażyć.Smacznego =)