ßßß Cookit - przepis na Kotlet schabowy - bez kompleksów...

Kotlet schabowy - bez kompleksów...

nazwa

Wykonanie

Schabowy nie taki straszny...No właśnie, nie przesadzajmy z tymi kaloriami i tłuszczem. Chciałabym odczarować mit strasznego schabowego, bo ciągle jednak mamy ten sam dylemat sięgając po wieprzowinę.
Jeśli chodzi o zawartość białka, chuda wieprzowina ma taką samą jego zawartość jak np. mięso kurczaka, a większą niż mięso wołowe, cielęce czy dziczyzna. Co ciekawe chuda wieprzowina ma mniejszą zawartość tłuszczu i niższą kaloryczność niż wołowina. Mięso wieprzowe jest bogate w witaminę B1, B6, B12, PP, D oraz żelazo.
Mówimy tu o kotleciku przygotowanym w domu, usmażonym na maśle ghee. Wiemy co jemy. Nie codziennie w końcu gości on na naszych stołach. A nie da się niestety z diety całkowicie wyeliminować tłuszczu, a nawet się nie powinno, ponieważ stymuluje on większość procesów życiowych.
Porcja schabu dostarczy nam nie tylko porcję pierwszorzędnego białka, a poza tym dzienne około 2000 kcal to konieczna dawka "paliwa", które powinniśmy dostarczyć naszemu organizmowi. Raczej zrezygnujmy w tym dniu z kalorycznego deseru, a bilans spożytych kalorii się zrównoważy. Bardzo ważne jest urozmaicenie diety i umiar. Mięsa nie powinniśmy jeść częściej niż 2-3 razy w tygodniu, pomimo tego, że jest stałym i tradycyjnym składnikiem polskiej i polskiej kuchni.
Nasz poczciwy schabowy wzorowany jest na sznyclu wiedeńskim, usmażonym z pierwszorzędnej cielęciny, na maśle ghee z plasterkiem cytryny. Uważam, że polska wieprzowina smakuje wyśmienicie i bez kompleksów możemy zajadać się "uboższą" polską wersją sznycla po wiedeńsku.
Jak zrobić dobrego schaboszczaka?
Składniki na 4 porcje:
60 dkg schabu środkowego
1 jajko
bułka tarta
sól, pieprz
cytryna
Wykonanie:
Kawałek schabu pociąć na około 2 cm kawałki. Pod folią spożywczą rozbić kawałki mięsa dokładnie i z wyczuciem z obu stron. Tradycyjnie przed smażeniem najpierw powinniśmy obtoczyć go w mące. Ja tego nie robię, by uniknąć nadmiaru tłuszczu, który wchłonie tak pogrubiona panierka.
Po prostu obtaczam posolone i oprószone pieprzem kawałki mięsa w jajku, następnie w tartej bułce. Smażę na rozgrzanym maśle ghee. Jeśli chcemy mieć naprawdę smaczne i chrupiące kotlety, nie możemy żałować masła. Na ledwo natłuszczonej patelni nie usmaży się kotlet dobrze.
Najlepiej smażyć wszystkie kotlety jednocześnie na dużej patelni. Tłuszcz ze spaloną bułką nie nadaje się do powtórnego użytku. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na talerzu udekorować plasterkiem cytryny. A co! schaboszczak nie może być gorszy od sznycla wiedeńskiego.
Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/10/kotlet-schabowy-bez-kompleksow.html