ßßß
 
            
         Potrzebne będą (na dużą patelnię, ok. 30cm):- masło- bardzo cienkie plasterki cukinii (1 mała)- 4 jajka rozbełtane widelcem- ser (żółty, feta lub kozi) starty, w cienkich plasterkach lub drobno pokruszony- sól i pieprz, ew. dowolne zioła, ostra paprykaSposób wykonania:1) Patelnie smarujemy masłem i wykładamy na nią cienkie plastry cukinii.2) Cukinię podsmażamy do miękkości.3) W misce lub kubku rozbełtujemy jajka widelcem i dodajemy do nich przyprawy.4) Wylewamy jajka na patelnie z cukinią i czekamy, aż się prawie zetną, nie mieszając.5) Na samym końcu układamy na jedną połowę jaj na patelni ser, a drugą połowę delikatnie podnosimy szeroką łopatką lub dwoma i przykrywamy nią część z serem, tak jakbyśmy zamykali otwartą książkę.6) Czekamy minutę, by ser się roztopił, a jajka całkowicie ścięły.7) Omletowy półksiężyc z patelni dzielimy na dowolnej wielkości porcje - trójkąty i podajemy same lub z pomidorem, albo innymi dodatkami.Smacznego =)Agnieszka
Potrzebne będą (na dużą patelnię, ok. 30cm):- masło- bardzo cienkie plasterki cukinii (1 mała)- 4 jajka rozbełtane widelcem- ser (żółty, feta lub kozi) starty, w cienkich plasterkach lub drobno pokruszony- sól i pieprz, ew. dowolne zioła, ostra paprykaSposób wykonania:1) Patelnie smarujemy masłem i wykładamy na nią cienkie plastry cukinii.2) Cukinię podsmażamy do miękkości.3) W misce lub kubku rozbełtujemy jajka widelcem i dodajemy do nich przyprawy.4) Wylewamy jajka na patelnie z cukinią i czekamy, aż się prawie zetną, nie mieszając.5) Na samym końcu układamy na jedną połowę jaj na patelni ser, a drugą połowę delikatnie podnosimy szeroką łopatką lub dwoma i przykrywamy nią część z serem, tak jakbyśmy zamykali otwartą książkę.6) Czekamy minutę, by ser się roztopił, a jajka całkowicie ścięły.7) Omletowy półksiężyc z patelni dzielimy na dowolnej wielkości porcje - trójkąty i podajemy same lub z pomidorem, albo innymi dodatkami.Smacznego =)Agnieszka