ßßß Cookit - przepis na Omlet z cukinią

Omlet z cukinią

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Omlety, firttaty, tortille, to świetny sposób na wykorzystanie warzyw do taniego i pożywnego dania z jajem w roli głównej. Prezentujemy dziś omlet z cukinią.
Równie dobrze, zamiast cukinii, może być to papryka, cebula, pieczarki, szparagi,
plasterki ziemniaków, brukselki, fasolka szparagowa. Taki omlet może być również okazją na wykorzystanie warzyw pozostałych z innego posiłku.
Przygotowanie jest bardzo proste: warzywa zalewamy na patelni rozbeltanymi jajami,
a gdy jaja się zetną, dajemy na połowę powierzchni ser, drugą połowę zginamy
i zamykamy na ser, tak jak książkę.
Potrzebne będą (na dużą patelnię, ok. 30cm):
- masło
- bardzo cienkie plasterki cukinii (1 mała)
- 4 jajka rozbełtane widelcem
- ser (żółty, feta lub kozi) starty, w cienkich plasterkach lub drobno pokruszony
- sól i pieprz, ew. dowolne zioła, ostra papryka
Sposób wykonania:
1) Patelnie smarujemy masłem i wykładamy na nią cienkie plastry cukinii.
2) Cukinię podsmażamy do miękkości.
3) W misce lub kubku rozbełtujemy jajka widelcem i dodajemy do nich przyprawy.
4) Wylewamy jajka na patelnie z cukinią i czekamy, aż się prawie zetną, nie mieszając.
5) Na samym końcu układamy na jedną połowę jaj na patelni ser, a drugą połowę delikatnie podnosimy szeroką łopatką lub dwoma i przykrywamy nią część z serem, tak jakbyśmy zamykali otwartą książkę.
6) Czekamy minutę, by ser się roztopił, a jajka całkowicie ścięły.
7) Omletowy półksiężyc z patelni dzielimy na dowolnej wielkości porcje - trójkąty i podajemy same lub z pomidorem, albo innymi dodatkami.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/08/omlet-z-cukinia.html