Wykonanie
Cześć =) Omlety, firttaty, tortille, to świetny sposób na wykorzystanie warzyw do taniego i pożywnego dania z
jajem w roli głównej. Prezentujemy dziś omlet z
cukinią.Równie dobrze, zamiast
cukinii, może być to
papryka,
cebula,
pieczarki,
szparagi,plasterki
ziemniaków,
brukselki,
fasolka szparagowa. Taki omlet może być również okazją na wykorzystanie warzyw pozostałych z innego posiłku.Przygotowanie jest bardzo proste: warzywa zalewamy na patelni rozbeltanymi
jajami,a gdy
jaja się zetną, dajemy na połowę powierzchni
ser, drugą połowę zginamyi zamykamy na
ser, tak jak książkę.
Potrzebne będą (na dużą patelnię, ok. 30cm):-
masło- bardzo cienkie plasterki
cukinii (1 mała)- 4
jajka rozbełtane widelcem-
ser (żółty,
feta lub kozi) starty, w cienkich plasterkach lub drobno pokruszony-
sól i
pieprz, ew. dowolne
zioła,
ostra paprykaSposób wykonania:1) Patelnie smarujemy
masłem i wykładamy na nią cienkie plastry
cukinii.2)
Cukinię podsmażamy do miękkości.3) W misce lub kubku rozbełtujemy
jajka widelcem i dodajemy do nich
przyprawy.4) Wylewamy
jajka na patelnie z
cukinią i czekamy, aż się prawie zetną, nie mieszając.5) Na samym końcu układamy na jedną połowę jaj na patelni
ser, a drugą połowę delikatnie podnosimy szeroką
łopatką lub dwoma i przykrywamy nią część z
serem, tak jakbyśmy zamykali otwartą książkę.6) Czekamy minutę, by
ser się roztopił, a
jajka całkowicie ścięły.7) Omletowy półksiężyc z patelni dzielimy na dowolnej wielkości porcje - trójkąty i podajemy same lub z
pomidorem, albo innymi dodatkami.Smacznego =)Agnieszka