Wykonanie

Potrzebne będą:(na
wywar)- 5
udek z kurczaka- 3-4
marchewki- 1
korzeń pietruszki- pól małego
korzenia selera- 1 mały
por- 2 litry
wody-
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
lubczyk
(na resztę zupy)- 3-4
ziemniaki pokrojone w kostkę- 1 mała
cebula, bardzo drobno posiekana- 4 ząbki
czosnku rozdrobnione w prasce- 500g
jarmużu, drobno posiekanego (ew.
kapusty włoskiej)-
ostra papryka, najlepiej wędzona, wiórki lub w proszku

Sposób wykonania:1) Składniki
wywaru zalewamy zimną
wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Przyprawiamy
solą oraz pozostałymi
przyprawami w ilościach odpowiadających naszemu podniebieniu, żeby
wywar nie był mdły.2) Wyjmujemy z garnka warzywa i kurze udka, odkładamy na talerz do wystygnięcia.3) Do
wywaru dodajemy
ziemniaki,
cebulę i
czosnek, gotujemy kilkanaście minut, aż
ziemniaki będą miękkie, a
potem rozgniatamy je w zupie tłuczkiem do
ziemniaków.3) Dodajemy
jarmuż oraz
ostrą paprykę i gotujemy kolejne kilkanaście minut, do uzyskania odpowiedniej miękkości
jarmużu (lub
kapusty, jeśli to ona padła w udziale)4) Wracamy do składników z
wywaru, które już ostygły:
mięso z udek kroimy w kostkę i dodajemy do zupy,
marchewkę z plasterkach również,
por nadaję się już raczej do wyrzucenia, a
pietruszkę i
seler można zachować do innego użytku, np. dodać do tłuczonych
ziemniaków, albo sałatki warzywnej.

Smacznego =)Agnieszka