ßßß
Potrzebne będą:(na wywar)- 5 udek z kurczaka- 3-4 marchewki- 1 korzeń pietruszki- pól małego korzenia selera- 1 mały por- 2 litry wody- sól, pieprz, ziele angielskie, lubczyk
Sposób wykonania:1) Składniki wywaru zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Przyprawiamy solą oraz pozostałymi przyprawami w ilościach odpowiadających naszemu podniebieniu, żeby wywar nie był mdły.2) Wyjmujemy z garnka warzywa i kurze udka, odkładamy na talerz do wystygnięcia.3) Do wywaru dodajemy ziemniaki, cebulę i czosnek, gotujemy kilkanaście minut, aż ziemniaki będą miękkie, a potem rozgniatamy je w zupie tłuczkiem do ziemniaków.3) Dodajemy jarmuż oraz ostrą paprykę i gotujemy kolejne kilkanaście minut, do uzyskania odpowiedniej miękkości jarmużu (lub kapusty, jeśli to ona padła w udziale)4) Wracamy do składników z wywaru, które już ostygły: mięso z udek kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, marchewkę z plasterkach również, por nadaję się już raczej do wyrzucenia, a pietruszkę i seler można zachować do innego użytku, np. dodać do tłuczonych ziemniaków, albo sałatki warzywnej.