ßßß

Potrzebne będą (na 6 porcji):- 1 kg wołowiny (w tej wersji była to ligawa i to polecam)- 4 cebule- 1 łyżka masła- 2 łyżki mąki- 1 szklanka bulionu wołowego- 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina- oliwa do smażenia- łyżka tymianku- 2 liście laurowe- 3 ząbki czosnku- łodyga selera naciowego- 3 marchwie- 2 szklanki mrożonego groszku- garść natki pietruszki
Sposób wykonania:1) Cebulę obrać i posiekać w kostkę. Seler naciowy i marchew umyć i pokroić na kawałki.2) Mięso dokładnie umyć, oczyścić i pokroić w dość dużą kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Wrzucić kawałki wołowiny i obsmażyć ze wszystkich stron.3) Dodać masło i mąkę, wymieszać. Stopniowo dolewać bulion, wodę i wino. Przykryć i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.4) Dodać tymianek, liście laurowe i czosnek, przeciśnięty przez praskę. Dorzucić pokrojoną łodygę selera naciowego i marchew. Dodać podsmażoną cebulę i groszek (bez rozmrażania). Przykryć i gotować do miękkości.
Smacznego =)