ßßß Cookit - przepis na Zupa grochowa

Zupa grochowa

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Zupa grochowa, czyli wojskowa grochówka, to ulubiona zupa mojego dziadka, który jest żołnierzem - pułkownikiem. Kojarzy mi się z czasami, kiedy dziadek pracował w Pomorskim Okręgu Wojskowym przy ul. Dwernickiego w Bydgoszczy i zabierał nas, razem z kuzynem Mateuszem, na różnego rodzaju uroczystości wojskowe, gdzie można było skosztować właśnie wojskową grochówkę z kuchni polowej, pobawić się bronią, czy obejrzeć jak funkcjonuje wojsko w koszarach.
Zupę grochową bardzo często gotowała i gotuje babcia Krysia =) Tym razem postanowiłem zrobić ją samodzielnie, pomimo że to zupa raczej jesienna.
Prawdziwa grochówka, wojskowa, zawiesista, musi być gęsta od ziemniaków i rozgotowanego grochu, z kawałkami wędzonki, kiełbasy i mięsa wieprzowego.
Taka, jaką podawali nam w koszarach na Dwernickiego i taka, jaką zawsze robi babcia Krysia.
Potrzebne będą:
- groch łuskany w połówkach (1 szklanka)
- wędzony boczek (300 g)
- 3 kiełbasy (np. kiełbasa śląska)
- mały kawałek żeberka wieprzowego
- 2 marchwie
- 1 mała pietruszka
- mały kawałek selera
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- sól i pieprz do smaku
- 3 ziemniaki
- łyżeczka lubczyku
Sposób wykonania:
1) Żeberko zalać około 2 litrami zimnej wody i zagotować przez 15 minut.
2) Warzywa pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Gotować przez kolejne 15 minut.
3) Cebulę obrać i posiekać.
4) Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę...
...a następnie podsmażyć na patelni razem z cebulą i dodać do gotującego się wywaru.
5) Ziemniaki obrać i drobno pokroić.
6) Do całości dodać groch i ziemniaki, przyprawy, a następnie gotować na małym ogniu przez około półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając i dodając wody w miarę potrzeby.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/06/zupa-grochowa.html