ßßß

Potrzebne będą:- groch łuskany w połówkach (1 szklanka)- wędzony boczek (300 g)- 3 kiełbasy (np. kiełbasa śląska)- mały kawałek żeberka wieprzowego- 2 marchwie- 1 mała pietruszka- mały kawałek selera- 1 ząbek czosnku- 1 łyżka majeranku- 1 liść laurowy- 3 ziela angielskie- sól i pieprz do smaku- 3 ziemniaki- łyżeczka lubczyku


Sposób wykonania:1) Żeberko zalać około 2 litrami zimnej wody i zagotować przez 15 minut.2) Warzywa pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Gotować przez kolejne 15 minut.
3) Cebulę obrać i posiekać.
4) Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę...
...a następnie podsmażyć na patelni razem z cebulą i dodać do gotującego się wywaru.
5) Ziemniaki obrać i drobno pokroić.6) Do całości dodać groch i ziemniaki, przyprawy, a następnie gotować na małym ogniu przez około półtorej godziny, od czasu do czasu mieszając i dodając wody w miarę potrzeby.
Smacznego =)