Wykonanie
Cześć =) Korzystając z uroków lata oraz sezonowych letnich warzyw,zapraszamy na letnią fasolówkę
pomidorową z
cukinią i
bakłażanem.W przepisie zostały użyte
pomidory z kartonika, lecz jeśli mamy dostępdo bardzo dojrzałych świeżych
pomidorów, to jeszcze lepiej.Sparzone
pomidory kroimy wtedy bardzo drobno,i dusimy kilka minut przed dodaniem
fasoli.

Potrzebne będą:- 1 szklanka suchej
białej fasoli-
liść laurowy i
sól- 4 szklanki
wody- 4 łyżki
oliwy z oliwek- 1 drobno posiekana
cebula- 3 rozgniecione ząbki
czosnku- 1 mała
cukinia pokrojona w półksiężyce- 1 mały
bakłażan pokrojony w kostkę- 750mL kartonik
pomidorów lub
sosu pomidorowego-
sól,
pieprz,
bazylia- starty
parmezan lub inny twardy
ser (opcjonalnie)- świeże listki
bazylii do dekoracjiSposób wykonania:1)
Fasolę moczymy przez noc w szklanym naczyniu. Na drugi dzień wylewamy
wodę z moczenia i gotujemy
fasolę w garnku w 4 szklankach
wody. Dodajemy
listek laurowy oraz, pod koniec gotowania,
sól w takiej ilości, jaka nam odpowiada
smakowo. Czas gotowania
fasoli wynosi ok. 1,5 godziny.2) W sporym garnku z grubym dnem podgrzewamy
oliwę i szklimy na niej
cebulę z
czosnkiem.3) Gdy zmiękną, dodajemy pokrojoną
cukinię,
bakłażana, oraz
przyprawy (
sól,
pieprz i sporo suszonej
bazylii) i dusimy, aż warzywa staną się prawie miękkie.4) Dadajemy
pomidory oraz ugotowaną
fasolę wraz z
wodą, w której się gotowała.5) Gotujemy wszystko kolejne 10-15 minut w celu połączenia się smaków.6) Indywidualne porcje posypujemy
startym serem i listkami swieżej
bazylii.


Smacznego =)Agnieszka