ßßß

Potrzebne będą (na 2 porcje):- 1/3 opakowania makaronu grubsze nitki (spaghetti)- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 duży ząbek czosnku, rozdrobniony w prasce- 1 mała cebula lub szalotka, drobno posiekana- 300g mielonej wołowiny z rostbefu lub udźca- 5 pomidorów, obranych i drobno pokrojonych- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek- opcjonalnie 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego- opcjonalnie świeża bazylia lub pietruszka do dekoracji- kilka łyżek swieżo startego sera parmezan lub peccorino
Sposón wykonania:1) Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.2) Na dużej patelni z grubym dnem podgrzewamy oliwę i dodajemy czosnek oraz cebulę, szkląc je chwię, aż zapachną.
3) Dodajemy mieloną wołowinę i rozbijamy ją na patelni na dość drobne grudki, przyprawiamy i podsmażamy kilka minut mieszając. Jeżeli mamy suszone zioła, dodajemy je na początku do mięsa, a jeżeli świeże, to na minutę-dwie przed końcem gotowania sosu.
4) Gdy mięso jest lekko przyrumienione, dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze kilka minut do odparowania nadmiaru cieczy z patelni. Jeżeli sos wydaje się zbyt wodnisty, lub jeśli ktoś lubi intensywniejszy pomidorowy smak, można dodać trochę koncentratu. A jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
5) Ugotowany makaron wykładamy do głębokiego talerza, a na wierzch dajemy sos z patelni. Posypujemy startym serem i dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii lub pietruszki. Nastepnie mieszamy wszystko widelcem, by ser połączył się z resztą sosu i lekko roztopił.
Smacznego =)