Wykonanie
Cześć =) Dziś zapraszam na podróż do Włoch =)W szybkiej i uproszczonej wersji, czyli spaghetti z
pomidorowo-mięsnym sosemo charakterze
włoskiego sosu bolońskiego,którego wykonanie zajmuje niewiele więcej czasu, niż ugotowanie
makaronu.Świeże warzywa oraz dodatek
ziół zapewniają miłe doznania smakowe,oraz dawkę zdrowia dla organizmu.
Wołowina i
ser uczynią sos bogatym w
białko, żelazo i wapń.To wszystko, w połączeniu z
makaronem, da nam pożywny i dobrze zbilansowany posiłek.Jedząc tak przygotowane spaghetti bolognese - poczujemy się, jakbyśmy byli we Włoszech, w prawdziwym włoskim ristorante.We Włoszech miałem okazję być 4
razy i jadłem tam właśnie takie spaghetti.Zachęcam was do samodzielnego zrobienia, ponieważ naprawdę warto! =)


Potrzebne będą (na 2 porcje):- 1/3 opakowania
makaronu grubsze
nitki (spaghetti)- 4 łyżki
oliwy z oliwek- 1 duży ząbek
czosnku, rozdrobniony w prasce- 1 mała
cebula lub
szalotka, drobno posiekana- 300g mielonej
wołowiny z
rostbefu lub udźca- 5
pomidorów, obranych i drobno pokrojonych-
przyprawy:
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
tymianek- opcjonalnie 1-2 łyżki
koncentratu pomidorowego- opcjonalnie świeża
bazylia lub
pietruszka do dekoracji- kilka łyżek swieżo
startego sera parmezan lub peccorino

Sposón wykonania:1)
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.2) Na dużej patelni z grubym dnem podgrzewamy
oliwę i dodajemy
czosnek oraz
cebulę, szkląc je chwię, aż zapachną.

3) Dodajemy mieloną
wołowinę i rozbijamy ją na patelni na dość drobne grudki, przyprawiamy i podsmażamy kilka minut mieszając. Jeżeli mamy suszone
zioła, dodajemy je na początku do
mięsa, a jeżeli świeże, to na minutę-dwie przed końcem gotowania sosu.

4) Gdy
mięso jest lekko przyrumienione, dodajemy
pomidory i gotujemy jeszcze kilka minut do odparowania nadmiaru cieczy z patelni. Jeżeli sos wydaje się zbyt wodnisty, lub jeśli ktoś lubi intensywniejszy
pomidorowy smak, można dodać trochę koncentratu. A jeśli
sos jest zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek
wody z gotowania
makaronu.

5) Ugotowany
makaron wykładamy do głębokiego talerza, a na wierzch dajemy sos z patelni. Posypujemy
startym serem i dekorujemy kilkoma listkami świeżej
bazylii lub
pietruszki. Nastepnie mieszamy wszystko widelcem, by
ser połączył się z resztą sosu i lekko roztopił.

Smacznego =)