ßßß
Składniki na 2 porcje:150 g makaronu typu spaghetti200 g mięsa wołowego1 duża cebula2 ząbki czosnku1 puszka obranych pomidorów w sosie pomidorowym2 łyżeczki koncentratu pomidorowegoimbir wielkości dużego ząbka czosnku (po obraniu)50 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)1 łyżeczka bazylii suszonejszczypta cukrusól do smakupieprz do smakustarty parmezan bądź inny twardy ser np. bursztyn, rubinolej lub oliwa do smażeniaSposób przygotowania:Makaron ugotować al dente według receptury podanej na opakowaniu.Mięso umyć pod bieżącą wodą i zmielić w maszynce. Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, a następnie podsmażyć na rumiany kolor. Dodać mięso i smażyć około5 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie dodać przyprawy: sól, pieprz oraz bazylię suszoną i wymieszać za pomocą drewnianej łopatki.Pomidory z puszki zblenderować na krem i przelać do pozostałych składników, dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, szczyptę cukru i wymieszać. Dodać obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej imbir oraz wlać wino. Mieszać do momentu, aż sos będzie gęsty.Na talerzu ułożyć makaron, nałożyć porcję przygotowanego sosu, całość posypać startym parmezanem. Potrawę można także udekorować świeżymi liśćmi bazylii.
