Wykonanie
19 Maja 2013 Gotowanie ze stylemSpaghetti bolognese to włoskie danie pochodzące z Bolonii, które podbiło niemalże cały świat. Mnie osobiście kojarzy się ze
słoneczną Italią i skąpanymi w słońcu
pomidorami. Spaghetti to długi
makaron, który można łączyć z różnymi sosami, najbardziej popularnym oprócz carbonara jest sos bolognese. Potrawa składająca się wyłącznie z
mięsa wołowego bądź wieprzowego z dodatkiem warzyw, głównie
pomidorów, przypraw oraz
sera.Spaghetti bolognese

Składniki na 2 porcje:150 g
makaronu typu spaghetti200 g
mięsa wołowego1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 puszka obranych
pomidorów w
sosie pomidorowym2 łyżeczki
koncentratu pomidorowegoimbir wielkości dużego ząbka
czosnku (po obraniu)50 ml czerwonego
wytrawnego wina (opcjonalnie)1 łyżeczka
bazylii suszonejszczypta
cukrusól do smaku
pieprz do smakustarty
parmezan bądź inny twardy
ser np.
bursztyn, rubin
olej lub
oliwa do smażeniaSposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente według receptury podanej na opakowaniu.
Mięso umyć pod bieżącą
wodą i zmielić w maszynce.
Cebulę oczyścić i posiekać na drobno.
Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.Na patelni rozgrzać
olej, dodać
cebulę i
czosnek, a następnie podsmażyć na rumiany kolor. Dodać
mięso i smażyć około5 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie dodać
przyprawy:
sól,
pieprz oraz
bazylię suszoną i wymieszać za pomocą drewnianej
łopatki.
Pomidory z puszki zblenderować na krem i przelać do pozostałych składników, dodać 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego, szczyptę
cukru i wymieszać. Dodać obrany i starty na drobnych oczkach tarki jarzynowej
imbir oraz wlać
wino. Mieszać do momentu, aż sos będzie gęsty.Na talerzu ułożyć
makaron, nałożyć porcję przygotowanego sosu, całość posypać startym
parmezanem. Potrawę można także udekorować świeżymi liśćmi
bazylii.

