Wykonanie

Leczo z pieczonymi
ziemniakami w mundurkach.Letni obiad na szybko.Sezon na
pomidory i
cukinie w pełni, wiec proponuje Wam przygotować gulasz warzywny z młodymi
ziemniakami. Leczo jest dość popularną potrawną, o dziwo u każdego smakuje inaczej ;-). Każdy z nas przygotowuje go na swój ulubiony sposób. Dzisiaj możecie zobaczyć jak ja robię swoje ;-).

SKŁADNIKI:-
młode ziemniaki-
masło,
sól morska na leczo:- 3
papryki czerwone- 5
pomidorów malinowych- 2
cukinie- 4
cebule szalotki- 2 łyżki
masła- 4 ząbki
czosnku- 2 łyżki
oliwy z oliwek- garść
natki pietruszki,
bazylii i
oregano- 1 słoiczek
koncentratu pomidorowego- (ewentualnie jako "wkładka"
biała kiełbasa)WYKONANIE:- warzywa kroimy na grubą kostkę- w dużym rondlu rozpuszczamy
masło dodajemy
oliwę, smażymy
szalotki i
czosnek, dodajemy
paprykę, dusimy 7-8 minut.- dodajemy pozostałe warzywa, podlewamy szklanką
wody- gotujemy 15-20 minut- dodajemy
koncentrat pomidorowy,
zioła i
przyprawy- gotujemy całość jeszcze 10 minut-
białą kiełbasę możecie dodać już ugotowaną lub po prostu ugotować z leczem ;-)
Ziemniaki czyścimy pod bieżącą
wodą, zawijamy z łyżeczką
masła w folię aluminiową, każdy osobno. Pieczemy przez 35 minut w mocno nagrzanym piecu!Po upieczeniu,
ziemniaki rozcinamy na pól, solimy i podajemy od razu gorące.Smacznego!