ßßß
SKŁADNIKI2 młode cukinie1 szalotka2 ząbki czosnku3 duże pomidory malinowe1/2 czerwonej papryczki peperoncino1 łyżeczka suszonej bazyliisól morskaświeżo mielony pieprz1 łyżka oliwy z oliwekPRZYGOTOWANIECukinie myjemy i odcinamy końce. Za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Te kroimy nożem w paseczki.
Szalotkę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Kroimy w kosteczkę i dodajemy do reszty warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Jeśli sos jest za rzadki - odparowujemy przez kilka minut, by zgęstniał. W międzyczasie wrzucamy cukinię do osolonego wrzątku na około 3 minuty. Odcedzamy i polewamy naszym pikantnym sosem. Smacznego :)