Wykonanie

Bruschetta (czyt. brusketta) to włoska przystawka. Bardzo szybka w przygotowaniu. Proste i łatwo dostępne składniki. Boski smak. Bardzo polecam!Składniki
bagietka, 1 mała
oliwa ekstra vergine, 3 łyżki
czosnek, 2 małe ząbki
pomidory, 2 sztuki (użyłam zwykłego i
malinowego)
szalotka, 1 sztuka
ocet balsamiczny, 1 łyżka
sól morskaświeżo mielony
pieprzbazyliaSposób przygotowania
Bagietkę pokroić na kromki o grubości 1-2 centymetrów. Skropić 2 łyżkami
oliwy. Przełożyć do piekarnika ustawionego na funkcję góra-dół. Piec przez 5-7 minut w 190 stopniach. Obie strony grzanek natrzeć ząbkiem
czosnku przeciętym na pół.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, odsączyć z nadmiaru
wody. Dodać drobno posiekaną
szalotkę i
czosnek. Wlać łyżkę
oliwy i
octu. Przyprawić
solą i
pieprzem. Wymieszać z poszarpanymi listkami
bazylii.Na każdą grzankę położyć po łyżce
pomidorów.