ßßß
Bruschetta (czyt. brusketta) to włoska przystawka. Bardzo szybka w przygotowaniu. Proste i łatwo dostępne składniki. Boski smak. Bardzo polecam!Składnikibagietka, 1 małaoliwa ekstra vergine, 3 łyżkiczosnek, 2 małe ząbkipomidory, 2 sztuki (użyłam zwykłego i malinowego)szalotka, 1 sztukaocet balsamiczny, 1 łyżkasól morskaświeżo mielony pieprzbazyliaSposób przygotowaniaBagietkę pokroić na kromki o grubości 1-2 centymetrów. Skropić 2 łyżkami oliwy. Przełożyć do piekarnika ustawionego na funkcję góra-dół. Piec przez 5-7 minut w 190 stopniach. Obie strony grzanek natrzeć ząbkiem czosnku przeciętym na pół.Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, odsączyć z nadmiaru wody. Dodać drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Wlać łyżkę oliwy i octu. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z poszarpanymi listkami bazylii.Na każdą grzankę położyć po łyżce pomidorów.