Wykonanie
Bruschetta z
pomidorami i
bazyliąChodzi za mną już kolejny dzień kuchnia włoska, to chyba przez ten ziąb na dworze. Bruschetta ai
pomodori, czyli grzanka z
pomidorami, to najbardziej klasyczna wersja tego włoskiego dania, i moim zdaniem najlepsza. Danie jest bardzo proste, jednak tajemnicą jego doskonałego smaku są dobrej jakości, świeże produkty. Soczyste, pachnące słońcem
pomidory z aksamitną
oliwą na chrupiącej grzance, z aromatyczną świeżą
bazylią i
czosnkiem. Po prostu pycha!
Na 10 grzanek przygotuj:1 rustykalną
bagietkę1 bardzo dużego
pomidora malinowego1/3 szklanki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku4 gałązki świeżej
bazylii1 małą
szalotkęmały kawałek
parmezanusól,
pieprzPiekarnik nastaw na 200 stopni w funkcji z termoobiegiem (może być góra-dół).
Pomidora podziel na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, pozostałą część pokrój w kostkę. Jeśli chcesz możesz wcześniej sparzyć
pomidora wrzątkiem i obrać go ze skórki, ja tego nie zrobiłam - jest szybciej i też bardzo smacznie.
Cebulkę i
czosnek pokrój bardzo drobno, pół rozdrobnionego ząbka
czosnku wrzuć do szklanki z
oliwą. Oddziel listki
bazylii ułóż jeden na drugim,
zwiń w rolkę i potnij na cieniutkie paseczki. Wszystko razem wrzuć do jednej miski, dodaj
sól i
pieprz do smaku.
Bagietkę potnij na grube kromki, ułóż na papierze do pieczenia na blaszce. Do
oliwy z
czosnkiem dodaj świeżo mielonego
pieprzu i posmaruj nią każdą kromkę, następnie zetrzyj na wierzch
parmezan i włóż blaszkę do piekarnika na ok. 10 minut.
Resztę
oliwy dodaj do
pomidorów i wszystko razem wymieszaj. Na złote, jeszcze gorące grzanki wykładamy
pomidorową salsę, na wierzchu układamy plasterek
parmezanu i listek
bazylii. Uczta gotowa, można otwierać
wino. Smacznego!