Wykonanie
Od kilku miesięcy to moja ulubiona przekąska,
jadłam ją kiedy tyko mogłam, nawet mojemu mężczyźnie zasmakowało i śniadanie noworoczne składało się z
pieczywa z
oliwą i sałatki z
pomidorów i
bazylii ;)Przyznam się, że bałam się jak mu to zasmakuje ale od chwili jak spróbował co jakiś czas prosi mnie o zrobienie bruschetty ;)Polecam na śniadanie, przekąskę, przystawkę, a nawet imprezę z przyjaciółmi ;)
Składniki:
bagietka10
pomidorków koktajlowych1
szalotkagarść świeżej
bazyliiparmezan do posypania
oliwa z oliweksól,
pieprzząbek
czosnkuPrzygotować:
Bagietkę pokroić na kromki, ułożyć na blasze do pieczenia, polać
oliwą z oliwek i wstawić do piecyka rozgrzanego do 200 st C na ok 10 minut. Czas zależy od piecyka,
pieczywo ma byc chrupiące ale nie spalone.
Pomidorki i
bazylie umyć i osuszyć. Z
pomidorków usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobne kawałki. Liście
bazylii pociąć.
Cebulkę obrać i pokroić w drobna kostkę.W miseczce wymieszać wszystkie składniki, oblać
oliwa i przyprawić.Upieczone
pieczywo nasmarować ząbkiem
czosnku. Na nie ułożyć
sałatkę i posypać
parmezanem.Smacznego ;)