Wykonanie
Na przekąskę lub lekką kolację.
Pomidory w tym daniu koniecznie muszą byc aromatyczne.Składniki (2 porcje kolacyjne lub 3-4 jako przekąska):10 kromek średniej
bagietki (średnica ok. 5 cm)3 średniej wielkości dojrzale
pomidory2 łyżki
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku średniej wielkości10 listków świeżej
bazyliisol,
pieprzWykonanie:
Pomidory drobno pokroić w kostkę (można obrać ze skorki), wymieszać z
oliwą, wyciśniętym ząbkiem
czosnku (1 lub 1,5 ząbka) oraz
porwanymi na małe kawałki listkami świeżej
bazylii. Posolić, popieprzyć, wstawić do lodówki do schłodzenia.Kromki
bagietki posmarować cienko
masłem (można zastąpić
oliwą z oliwek), każdą z kromek natrzeć wyciśniętym
czosnkiem (w
sumie niecały ząbek), wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut (aż do zarumienienia) [160-180 stopni C].Podawać gorące kromki
bagietki, nakładać na wierzch nadzienie
pomidorowe.