ßßß
Na przekąskę lub lekką kolację. Pomidory w tym daniu koniecznie muszą byc aromatyczne.Składniki (2 porcje kolacyjne lub 3-4 jako przekąska):10 kromek średniej bagietki (średnica ok. 5 cm)3 średniej wielkości dojrzale pomidory2 łyżki oliwy z oliwek2 ząbki czosnku średniej wielkości10 listków świeżej bazyliisol, pieprzWykonanie:Pomidory drobno pokroić w kostkę (można obrać ze skorki), wymieszać z oliwą, wyciśniętym ząbkiem czosnku (1 lub 1,5 ząbka) oraz porwanymi na małe kawałki listkami świeżej bazylii. Posolić, popieprzyć, wstawić do lodówki do schłodzenia.Kromki bagietki posmarować cienko masłem (można zastąpić oliwą z oliwek), każdą z kromek natrzeć wyciśniętym czosnkiem (w sumie niecały ząbek), wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut (aż do zarumienienia) [160-180 stopni C].Podawać gorące kromki bagietki, nakładać na wierzch nadzienie pomidorowe.