ßßß Cookit - przepis na Komosa ryżowa na zielono

Komosa ryżowa na zielono

nazwa

Wykonanie

Jem oczami. Kolory na talerzu mają do mnie mówić, swą świeżością, soczystością. Zimą szczególnie tego potrzebuje. Pragnę zobaczyć na talerzu to, za czym tęsknie w mroźne dni. Dziś na nim wiosna... oj wiosno, przyjdź jak najszybciej...
wegańska bezglutenowa
(2 porcje)
- 3/4 szklanki komosy ryżowej (150 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 1 duża cukinia
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka zielonego groszku
- garść listków świeżej melisy
- garść listków świeżej bazylii
- 1 porcja miodowo-musztardowego vinegrette *
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Komosę zalewam 1 i 1/2 szklanki wody (na porcję komosy potrzeba dwukrotnie więcej wody). Solę i gotuję dopóki cała woda nie zostanie wchłonięta.
W międzyczasie umyte pomidorki układam na blaszce do pieczenia. Pieprzę, solę i skrapiam oliwą. Wkładam do piekarnika na opcję grill na ok 10 min (pomidorki mają się lekko zarumienić i popękać).
Kiedy komosa się gotuję, a pomidorki są w piekarniku, na patelni na oleju podsmażam pokrojoną w małą kostkę szalotkę. Gdy cebula się zrumieni dodaję drobno poszatkowany czosnek. Chwile podsmażam, uważając, by czosnek się nie przypalił.
Następnie wrzucam pokrojoną w pół-talarki cukinię. Całość solę, pieprzę. Zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem ok. 10 min Po tym czasie do cukinii dodaję zielony groszek i dalej gotuję pod przykryciem ok. 5 min Jeśli używamy mrożonego groszku dodajemy go 5 min wcześniej i nie przykrywamy patelni, aby odparował nadmiar wody.
Do dużej miski z miodowo-musztardowym sosem vinegrette wrzucam posiekaną melisę i bazylię. Następnie dodaję cukinię z groszkiem i ugotowaną komosę. Dokładnie mieszam.
Sałatkę przekładam do talerzy. Na wierzchu układam upieczone pomidorki koktajlowe. Sałatkę podaję na ciepło, ale na zimno jest równie pyszna.
Smacznego!
*Miodowo-musztardowy sos vinegrette
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu (weganie mogą zastąpić go brązowym cukrem lub syropem z agawy)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/01/komosa-ryzowa-na-zielono.html