Wykonanie


Dzisiejsza propozycja to pyszny obiad, możecie go wykonać dosłownie w max. 20 minut.Ta propozycja nadaje się również idealnie na zbliżające się święta grillowania, zwane najczęściej majówką ;-). Pyszny kruchy i soczysty
schab w ziołach z dodatkiem lawendy,
sałatka z
mozzarellą i
kuskus!Smacznie!

SKŁADNIKI:- 2 grube plastry
schabu dobrej jakości- mieszanka
ziół prowansalskich- lawenda-
tymianek-
masło,
oliwa z oliwek-
kasza kuskusSchab osuszamy ręcznikiem. Posypujemy mieszanką
ziół. Zamykamy szczelnie w pojemniku i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny (
schab w tej postaci możecie marynować nawet do dwóch dni, taki jest najlepszy, ważne tylko aby odlewać
wodę, która się będzie wytwarzać z
mięsa).
Schab najlepiej zasypać
ziołami wieczorem a następnego dnia na obiad będzie idealny.Na patelni rozgrzej
masło i
oliwę z oliwek, połóż gałązkę
tymianku.Smaż
schab z każdej strony po 2 minuty (Ważne aby nie przewracać
schabu w trakcie pieczenia, wtedy wyjdzie Wam twardy, smażymy jedną stronę zamykamy w ten sposób sok w środku,
potem drugą i tyle ;-) , zobaczycie będzie pyszny! ).
Kuskus robimy według przepisu na opakowaniu. Polewamy na talerzu, sosem z patelni.
Sałatka z
mozzarellą:- 2 garście
rukoli- 1/2
sałaty masłowej-
pomidorki koktajlowe - paczka- 1/2
cebulki czerwonej- 1
ogórek ze skórką- 1/2
czerwonej papryki- kilka
kaparów- garść świeżej
bazylii- garść świeżej
melisy-
mozzarellaSałaty myjemy rwiemy na kawałki. Warzywa kroimy w kosteczkę.
Mozzarellę w większą kostkę.

Dresing do
sałaty:- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 1 łyżka
soku z limonki- 1 łyżeczka
miodu- 1 łyżka
wody-
sólWszystko dokładnie wymieszaj. Polej przygotowaną
sałatkę tuż przed podaniem i wymieszaj!

DO PICIA PROPONUJĘ
DRINK BEZALKOHOLOWY ;-)- 200 ml
wody brzozowej- plaster
pomarańczy- kostka
lodu- 2 plastry
limonki
SMACZNEGO! KTO WPADA NA OBIAD?;-)

PIĘKNEGO DNIA I DUŻO SŁONECZKA!BUŹKA, ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI!