ßßß
Składniki:500 g pomidorków koktajlowychpół małej czerwonej cebulikilka listków świeżej bazylii2 ząbki czosnku2 garści kaparów250 g mąki pszennej2 łyżki oliwy z oliwek + do smażeniajajkosól, pieprz do smakuok 1 łyżki suszonej czerwonej paprykitrochę wody z kaparówPomidorki umyj i pokrój w ćwiartki, posól i lekko ugnieć.
· Pokrój cebulę i bazylię, w prasce wyciśnij czosnek i dodaj wszystko do pomidorów razem z kaparami.Do drugiej miski odmierz mąkę, oliwę i wbij jajko.
Dodaj mieszankę warzywną i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i czerwoną papryką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste (to zależy od tego ile soku mają w sobie pomidory) dolej trochę wody z kaparów .
Smaż na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.