ßßß Cookit - przepis na Pieczone udka z kurczaka z masłem

Pieczone udka z kurczaka z masłem

nazwa

Wykonanie

Od samego rana zastanawiałam się co wykombinować na obiad. Z racji, iż mam ostatnią wolną sobotę chciałam ją wykorzystać w stu procentach. W ostatniej chwili przypomniałam sobie, że dostałam od mamy świeżutkie udka i leżą sobie w zamrażarce. Odmroziły się w szybkim tempie i mogłam przystąpić do działania. Z marynatą troszkę pokombinowałam i opłacało się. Smak wyszedł obłędny. Takiego kurczaka trzeba po prostu spróbować! Do tego świeża sałata i zapiekane ziemniaczki. Pychota !
Składniki:
2 udka, 2 podudzia
połowa główki czosnku
pół kostki masła
marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Udka myjemy i osuszamy.
2. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy mięso (również pod skórą).
3. Masło dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy pod skórkę (będzie wtedy chrupiąca, a mięso soczyste).
4, Mięso wykładamy na patelnię i kładziemy przekrojoną na pół główkę czosnku (nie obieramy jej - całość zostawiamy w łupinach).
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra-dół) przez ok. 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze ok. 20 minut.
Czosnek, który upiekł się wraz z mięsem powinien mieć konsystencję masła. Warto posmarować nim kurczaka - zdecydowanie podkreśli smak :)
Przy pieczeniu udek warto wrzucić do nich pokrojone w talarki ziemniaki. Można posypać je dowolnymi przyprawami (ja użyłam przyprawy do dań z ziemniaków + sól). Nie trzeba ich polewać już oliwą z oliwek, ponieważ wytworzy się sos z udek i dzięki niemu ziemniaki będą miały fajny posmak.
Do całości polecam sałatę masłową z dodatkiem sera mozzarelli, pomidora i czerwonej papryki.
Źródło:http://filizanka-smakow.blogspot.com/2014/10/pieczone-udka-z-kurczaka-z-masem.html