ßßß
Przygotowanie:1. Udka myjemy i osuszamy.2. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie nacieramy mięso (również pod skórą).3. Masło dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy pod skórkę (będzie wtedy chrupiąca, a mięso soczyste).4, Mięso wykładamy na patelnię i kładziemy przekrojoną na pół główkę czosnku (nie obieramy jej - całość zostawiamy w łupinach).
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra-dół) przez ok. 45 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze ok. 20 minut.Czosnek, który upiekł się wraz z mięsem powinien mieć konsystencję masła. Warto posmarować nim kurczaka - zdecydowanie podkreśli smak :)Przy pieczeniu udek warto wrzucić do nich pokrojone w talarki ziemniaki. Można posypać je dowolnymi przyprawami (ja użyłam przyprawy do dań z ziemniaków + sól). Nie trzeba ich polewać już oliwą z oliwek, ponieważ wytworzy się sos z udek i dzięki niemu ziemniaki będą miały fajny posmak.Do całości polecam sałatę masłową z dodatkiem sera mozzarelli, pomidora i czerwonej papryki.