Wykonanie
To taka namiastka lata w samym środku srogiej zimy. Tę
sałatkę możecie przygotować na romantyczną walentynkową kolację lub po prostu jako dodatek do rodzinnego obiadu. Jest świeża i orzeźwiająca, a przy tym bardzo lekka, więc sprawdzi się w menu tych, którzy preferują zdrowy tryb odżywiania.
Składniki:3 liście
sałaty lodowej1
pomidor1
ogórek wężowy1/2 pęczka
rzodkiewek1 mała biała
cebula1/2 pęczka
bazyliiKilka gałązek
tymianku (opcjonalnie)1 łyżka otartej skórki z
limonkiDressing:4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
wody1 łyżka
soku z limonki2 łyżeczki
musztardy stołowej2 łyżeczki
octu balsamicznego1 łyżeczka
cukru lub 2/3 łyżeczki płynnego
mioduświeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)
sól (do smaku)
Warzywa myjemy.
Sałatę rwiemy na kawałki,
pomidora kroimy w ósemki,
rzodkiewkę w talarki,
cebulkę w drobniutką kosteczkę.
Ogórka (ze skórką) kroimy wzdłuż na długie paski, za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy
zioła, skórkę ze sparzonej wrzątkiem
limonki. Do małego słoiczka wlewamy składniki dressingu, doprawiamy
solą,
pieprzem i
cukrem. Zakręcamy i energicznie mieszamy.
Sałatkę polewamy dressingiem dopiero przed podaniem. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego!