Wykonanie


Słodki chlebek
drożdżowy przekładany masą
szafranowo-
dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na
chleb przyprawiłam
cynamonem i
kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam
szafranem,
miodem i
imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-)Zapraszam!
Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/,
przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną folię.Więcej możecie poczytać na ich stronie KLIK (dodam, że ceny bardzo przystępne ;-) )

SKŁADNIKI:- 1 opakowanie
szafranu (www.skworcu.com.pl)- 1 cała szklanka puree z dyni- 3 łyżki
miodu-
imbir świeży kawałeczek- 5 łyżek
brązowego cukru- łyżka
masłaW rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem.NA CIASTO NA CHLEBEK:- 2 szklanki
mąki wrocławskiej- 1/2 opakowania
drożdży świeżych- 220 ml ciepłego
mleka 3,2%- 3 łyżki
cukru brązowego-
cukier waniliowy-
cynamon - 1 płaska łyżeczka-
kardamon - 1/4 łyżeczki- 1/4 kostki
masła (nie używaj
margaryny! )- 2
jaja- 1
żółtkoMąkę wsyp do miski. Zrób wgłębienie.W kubeczku rozpuść całe
drożdże w 100ml ciepłęgo
mleka, dodaj 1 łyżeczkę
cukru. Wmieszaj i wlej do wgłębienia. Zbierz troszkę
mąki dookoła i wymieszaj z rozczynem, na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut.Rozczyn znacznie urośnie, dodaj resztę
mleka,
cukier i
przyprawy.
Jajka ubij mikserem, dodaj do ciasta.Całość energicznie mieszamy, wyrabiając ciasto. Robimy to w taki sposób aby napowietrzyć ciasto. Wyrabiamy minimum 10 minut.Dodajemy stopione, ciepłe
masło.Wyrabiamy kolejne 10 minut, bardzo energicznie.Ciasto ma być gładkie i pulchne. Nie może się kleić do rąk. Podsypujemy
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na minimum 45 minut.Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.Wyjmujemy ciasto, wałkujemy na prostokąt, smarujemy krem
szafranowo-
dyniowym.Prostokąt składamy na pół. Odcinamy w miarę możliwości równe kwadraty i układamy w blaszce, tak aby
potem móc odrywać sobie płaty
chlebka.

Smacznego!;-)Zapraszam na mój profil na Facebooka SmykWKuchni.Buuuuziaki!!!!