ßßß
Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną folię.Więcej możecie poczytać na ich stronie KLIK (dodam, że ceny bardzo przystępne ;-) )
SKŁADNIKI:- 1 opakowanie szafranu (www.skworcu.com.pl)- 1 cała szklanka puree z dyni- 3 łyżki miodu- imbir świeży kawałeczek- 5 łyżek brązowego cukru- łyżka masłaW rondelku zagotuj i wymieszaj wszystkie składniki. Zmiksuj blenderem na gładki, gęsty krem.NA CIASTO NA CHLEBEK:- 2 szklanki mąki wrocławskiej- 1/2 opakowania drożdży świeżych- 220 ml ciepłego mleka 3,2%- 3 łyżki cukru brązowego- cukier waniliowy- cynamon - 1 płaska łyżeczka- kardamon - 1/4 łyżeczki- 1/4 kostki masła (nie używaj margaryny! )- 2 jaja- 1 żółtkoMąkę wsyp do miski. Zrób wgłębienie.W kubeczku rozpuść całe drożdże w 100ml ciepłęgo mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru. Wmieszaj i wlej do wgłębienia. Zbierz troszkę mąki dookoła i wymieszaj z rozczynem, na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut.Rozczyn znacznie urośnie, dodaj resztę mleka, cukier i przyprawy.Jajka ubij mikserem, dodaj do ciasta.Całość energicznie mieszamy, wyrabiając ciasto. Robimy to w taki sposób aby napowietrzyć ciasto. Wyrabiamy minimum 10 minut.Dodajemy stopione, ciepłe masło.Wyrabiamy kolejne 10 minut, bardzo energicznie.Ciasto ma być gładkie i pulchne. Nie może się kleić do rąk. Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na minimum 45 minut.Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.Wyjmujemy ciasto, wałkujemy na prostokąt, smarujemy krem szafranowo-dyniowym.Prostokąt składamy na pół. Odcinamy w miarę możliwości równe kwadraty i układamy w blaszce, tak aby potem móc odrywać sobie płaty chlebka.