Wykonanie

Jeśli lubicie roznoszący się po domu zapach
ciasta drożdżowego i marcepan to ciasto Was zachwyci. Boskie połączenie smaków, a samo ciasto jest tak puchate i tak smaczne, że znika w oka mgnieniu. Zamiast formowania pojedynczych bułeczek można upiec w całości
drożdżowy wieniec, a podzielić go na porcje już po upieczeniu. Mniej pracochłonny sposób na
drożdżowe co nieco do
kawy. Gorąco polecam, bo jest naprawdę pyszne.

Składniki na ciasto :500 g
mąki200 ml
mleka50 g
cukru80 g
masła1
jajko L
cukier waniliowy1 op. suchych
drożdży
Składniki na masę marcepanową:200 g marcepanu1
jajkocukier waniliowy-1 łyżka1 łyżeczka
cynamonu1
jabłko - opcjonalnieDodatkowo: 3 łyżki roztopionego
masła i 1
żółtko + 2 łyżki
mlekaWykonanie:
Mleko podgrzać. Do
mleka dołożyć pokrojone na mniejsze kawałki
masłoWszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić na gładkie, odstające od brzegów miski ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z całym
jajkiem,
cukrem waniliowym i
cynanonem. Obrane
jabłko zetrzeć również na tarce o grubych oczkach i wymieszać razem z przygotowanym marcepanem. Jeśli chcesz pominąć
jabłko daj więcej marcepanu.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, uderzyć kilkakrotnie by je odgazować i wywałkować na prostokąt o wymiarach 50x30 cm. Rozwałkowane ciasto posmarować przy pomocy pędzla roztopionym
masłem i wyłożyć masę marcepanową z
jabłkiem, pozostawiąjc wolny 2-cm brzeg dookoła. Zwinąć w rulon. Rulon przeciąć wzdłuż na pół, pozostawiając na górze około 5 cm nieprzecięte. Przecięte części przepleść, uformować wieniec, sleić i podwinąć końce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić 15-30 minut do napuszenia.Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto
żółtkiem wymieszanym z 1 łyżką
mleka. Piec w temperaturze 190°C około 25-30 minut. Ponieważ wieniec jest olbrzymi, do studzenia zsunąć na kratkę razem z papierem do pieczenia.ŻYCZĘ SMACZNEGO !
