ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe wianuszki

Drożdżowe wianuszki

nazwa

Wykonanie

Zupełnie nie wiem, czemu myślałam, że studia będą o wiele łatwiejsze. Tak wiem, że przez trzy miesiące praktycznie nic konkretnego się nie robi, ale nie wiedziałam, że styczeń da mi tak popalić, a to dopiero początek tego wszystkiego. Jednak nie załamuje się i idę do przodu bo dzięki temu będę mogła mieć w lutym 3 tygodnie błogiego lenistwa. Myślę, że to odpowiednia mobilizacja? :)
W przerwie znalazłam czas na drobne wypieki. W ciągu 3 dni piekłam te wianuszki dwa razy i to w podwojonych proporcjach. Dlaczego? Ponieważ 3 zjedliśmy zaraz po upieczeniu,a tu jeszcze bliscy do obdarowania! Mam nadzieję, że w natłoku zadań znajdziecie czas i zabawicie się w domową piekarnię, jak ja :)
Składniki na 4 sztuki:
ciasto:
550g mąki
30g świeżych drożdży
1 jajko
1 żółtko
60g masła
40g cukru
250ml ciepłego mleka
nadzienie:
3 duże jabłka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru (lub więcej/mniej do smaku)
szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy do plastikowego pojemniczka, dodajemy łyżkę cukru oraz 2 łyżki mąki i odrobinę ciepłego mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże "się ruszą".
Do dużego garnka wsypujemy mąkę. Następnie dodajemy roztrzepane jajka z cukrem, rozgrzane masło, ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże. Na początku całość delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki, a później dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie idealnie gładkie. Może się delikatnie lepić do rąk, ale to nie powód, żeby dosypywać więcej mąki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
Zajmujemy się nadzieniem. Jabłka obieramy i ścieramy na tartce (najlepiej na drobnych oczkach). Dodajemy do nich sok wyciśnięty z cytryny, cukier oraz przyprawy i mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i z każdej tworzymy płaski placek, który należy rozwałkować na prostokąt. Rozsmarowujemy jabłka i zwijamy w rulonik wzdłuż boku. Powstały wałek nacinamy wzdłuż i zaplatamy. Możemy zostawić je w formie zwiniętych paluchów lub stworzyć z nich wieniec. Przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut, aż się zarumienią. W połowie warto obrócić blachę, żeby wszystko ładnie i równomiernie się upiekło. Podajemy zaraz po upieczeniu, koniecznie z masłem!
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2016/01/drozdzowe-wianuszki.html