ßßß Cookit - przepis na Faworki norweskie

Faworki norweskie

nazwa

Wykonanie

Ostatki...i ostatnie smażenie ..tym razem faworków ..ponoć norweskich...pomysł na dodatek kardamonu podpatrzyłam tutaj .
1 50 ml mleka
50 g drożdży
125 g masła
2 duże jajka
50 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka mielonego kardamonu
500 g mąki tortowej Młynomag
Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia.Do mąki wbić jajka, dodać resztę składników oraz rozczyn.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na ukośne pasy , rozciąć wzdłuż przez środek [ oczywiście nie przez całość], i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.Smażyć w głębokim gorącym oleju.Po wyjęciu posypać cukrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/02/faworki-norweskie.html