Wykonanie
Ostatki...i ostatnie smażenie ..tym razem
faworków ..ponoć norweskich...pomysł na dodatek
kardamonu podpatrzyłam tutaj .1 50 ml
mleka50 g
drożdży125 g
masła2 duże
jajka50 g
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka mielonego
kardamonu500 g
mąki tortowej MłynomagZ
drożdży,1 łyżki
cukru i letniego
mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia.Do
mąki wbić
jajka, dodać resztę składników oraz rozczyn.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na ukośne pasy , rozciąć wzdłuż przez środek [ oczywiście nie przez całość], i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.Smażyć w głębokim gorącym
oleju.Po wyjęciu posypać
cukrem.
