Wykonanie

Dzisiaj pokaże Wam jak przygotowuję hummus, bardzo znaną i popularną na bliskim wschodzie pastę. Tradycyjny hummus powinno przygotowywać się z
ciecierzycy, pasty sezamowej,
czosnku,
soku z cytryny i np. dodatku
ziół.Ostatnio miałam okazję próbować arabskiego hummusu i jak dla mnie był za kwaśny. Ja swój przygotowuję dość intuicyjnie tak aby smaki były zrównoważone, a konsystencja idealnie gładka.Podaje Wam 3 moje ulubione przepisy na hummus mojej "roboty", idealny!HUMMUS Z
OLEJEM SEZAMOWYM:- puszka
cieciorki- 15 kropli
oleju sezamowego- łyżka
sezamu-
sól- 2 łyżki
jogurtu naturalnego-
sok z cytryny-
pieprzOlej sezamowy zmiksuj z ziarnami
sezamu, na gładką masę, dodaj
cieciorkę i
jogurt. Za pomocą blendera doprowadź do idealnie gładkiej konsystencji.HUMMUS ZATAR HALABI:- 1/2 puszki
cieciorki- 1/2 puszki
fasoli jaś- 2 łyżki ziaren
sezamu- łyżka
przyprawy zatar halabi- 1/2 ząbku
czosnku-
sok z cytryny-
sól-
kmin rzymski- łyżka
jogurtu naturalnego gęstegoWszystko miksujemy na gładką masę.HUMMUS 7
ZIÓŁ:- puszka
cieciorki- 1/3 puszki
soczewicy- łyżeczka arabskiej
przyprawy siedem ziół- 10 kropli
oleju sezamowego- łyżka ziaren
sezamu- łyżeczka pasty z
trawy cytrynowej- łyżka
śmietany lub
jogurtu-
sól,
pieprzWszystko miksujemy na gładką masę, spożywamy po schłodzeniu w lodówce przez około godzinę.Skład
przyprawy 7
ziół:
kolendra,
cynamon,
imbir,
pieprz biały,
liść laurowy,
gałka muszkatołowa,
kminPyszne!