Wykonanie

JEŻELI JESZCZE NIE ROBILIŚCIE
KURCZAKA PO CHIŃSKU Z WARZYWAMI, TO NIE ZWLEKAJCIE ANI CHWILI DŁUŻEJ JEST PO PROSTU BOSKI!;-)

W kuchni chińskiej bardzo ważne są
przyprawy jakich użyjemy to one nadadzą wyjątkowy smak i aromat potrawom. Warto zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników dzięki, którym możemy chociaż przygotować kilka prostych przepisów. Ja tą kuchnią zafascynowałam się niespełna rok temu. I miłość nadal trwa ;-)Polecam!SKŁADNIKI:- 2
udka kurczaka ekologicznego- 3
marchewki-
papryka czerwona-
por zielona część-
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1/2
brokułu obgotowanego-
chili świeże- 2 łyżki
sosu sojowego- 1 łyżka
grzybowego sosu sojowego- 1 łyżeczka
octu ryżowego- 1 łyżka sosu z tamaryndowca- 1 łyżeczka słodkiego ciemnego
octu ryżowego- 1 gwiazdka
anyżu-
przyprawa chińska do
kurczaka-
sól,
pieprz
Udka z kurczaka umyj, natrzyj
solą i
przyprawą chińską. Na patelnie nalej trzy łyżki
oleju rzepakowego, ułóż udka, smaż pod przykryciem 7 minut. Obróć na drugą stronę smaż 7 minut. Dodaj posiekane warzywa (
brokuła dodaj 7 minut przed końcem smażenia, z racji iż jest to bardzo delikatne warzywo) i
przyprawy. Duś pod przykryciem 30 minut na małym ogniu.
Mięso musi być miękkie i swobodnie odchodzić od kości, a warzywa jędrne ale uduszone. Ostatnie 7- 10 minut smaż bez przykrycia, tak aby sos zgęstniał.Ja
kurczaka podałam z
kaszą kuskus, ale swobodnie możecie go podać z
makaronem chińskim,
kaszą jęczmienną czy z
ryżem.

SMACZNEGO!