Wykonanie


Przepyszny, Oszałamiający i Zachwycający, tak bym mogła w
trzech słowach opisać ten tort! Przepyszny w smaku dzięki połączeniu
malin i
bitej śmietany, Oszałamiający w wyglądzie- zaprezentowany gościom robi piorunujące wrażenie, Zachwycający nawet tych, którzy za słodkościami nie przepadają, ale Jemu oprzeć się nie mogą.Zapraszam!



SKŁADNIKI:
BISZKOPT:- 8 jaj- 1,5 szklanki
cukru- 1,3 szklanki
mąki tortowej- 0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- łyżeczka
octu- barwnik czerwonyWYKONANIE:- oddziel
żółtka od
białek- w misce ubij
białka na sztywno z szczyptą
soli- do ubitej piany z
białek dodaj
cukier - ubij na sztywno- dodaj
mąkę ziemniaczaną- dodaj
żółtka wymieszane z
octem-
mąkę wymieszaj z
proszkiem do pieczenia- dodaj do masy
mąkę z proszkiem i barwnik, wymieszaj na bardzo małych obrotach- piecz
biszkopt w nagrzanym piekarniku 50 minut-
biszkopt studzimy całkowicie, po tym czasie kroimy na 4 blaty


SKŁADNIKI NA KREMY DO
TORTU:- 2 małe słoiczku
konfitury malinowejNA
BITĄ ŚMIETANĘ:- 0,5 l
śmietany 36%- 1
śmietan- fix- 2 łyżki
cukru pudruWYKONANIE:- schłodź
śmietanę w lodówce minimum przez 5 godzin (najlepiej całą noc)- w misce ubijaj na najwyższych obrotach
śmietanę, jak będzie już prawie ubita (sztywna, kremowa), dodaj śmeitnan- fix, ubijaj kolejne 3 minuty- dodaj
cukier, ubijaj 1 minutę- masa jest gotowaKREM Z
MLEKIEM W PROSZKU NA DWIE WARSTWY:- kostka
margaryny- 300g
mleka w proszku- 100 g
cukru pudru- 2 łyżki
mleka 3,2%WYKONANIE :- w misce ucieramy -10 minut-
margarynę na tzw. puch (
margaryną ma być puszysta i kremowa)- dodajemy po łyżce
cukru, po łyżce
mleka w proszku na zmianę, aż do wyczerpania składników- dodajemy
mleko, ucieramy jeszcze około 3 minuty- krem jest gotowy

KOLEJNOŚĆ BLATÓW I KREMÓW OD GÓRY DO DOŁU1. NA SAMĄ GÓRĘ I DOOKOŁA
TORTU BITA ŚMIETANA2. BLAT
BISZKOPTU3. KREM Z
MLEKA W PROSZKU4. WARSTWA
KONFITURY MALINOWEJ5. BLAT
BISZKOPTU6. KREM Z
MLEKA W PROSZKU7.
BITA ŚMIETANA8.
KONFITURA MALINOWA9. BLAT
BISZKOPTUJak będziecie przygotowywać tort to zaczynamy od samego dołu czyli od punktu 9 do 1.Każdy blat
biszkoptu nasączamy ponczem.PONCZ- szklanka
herbaty- sok z 1/2
cytryny- 3 łyżki
syropu klonowego lub z agawy

Tort dekorujemy
konfiturą malinową i listkiem
mięty bądź
melisy ;-)


JAK SIĘ WAM PODOBA?

BUZIAKI!ZAPRASZAM NA FB SMYKWKUCHNI!