ßßß
Składniki:– 400 g mąki tortowej– 250 g margaryny– 250 g cukru (trochę więcej niż cała szklanka)– 5 żółtek– 2 łyżeczki proszku do pieczenia– 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanejZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty będą twarde, ale nie należy się tym zrażać, bo zmiękną pod wpływem bitej śmietany i karmelu.Składniki na krem:– 1/2 litra śmietany 36%– 1/2 szklanki cukru pudru– 1 opakowanie „śmietan fix-u”Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder z fixem i wymieszać.Składniki na karmel:– 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotowa masa krówkowaMleko gotować w garnku z wodą przez 3 godziny.Dodatkowo:– orzechy włoskiePrzygotowane kruche spody przekładamy bitą śmietaną. Wierzch smarujemy karmelem, układamy orzechy.Smacznego : )