Wykonanie
Dzień kobiet, szukałam więc pomysłu, aby osłodzić sobie ten dzień. Pogoda dzisiaj okropna, więc dodatkowo słodkość powinna być strasznie słodka. Tak właśnie trafiłam na ciasto snikers u Marty . Ciasto nam bardzo smakuje, dla mnie może odrobinę za słodkie, następnym razem do ciasta dodam mniej
cukru. Ciasto jest kruche, więc najlepiej je zrobić dzień wcześniej, żeby trochę zmiękło, ale na wszelką chandrę i brzydką pogodę jest idealne

Składniki:– 400 g
mąki tortowej– 250 g
margaryny– 250 g
cukru (trochę więcej niż cała szklanka)– 5
żółtek– 2 łyżeczki
proszku do pieczenia– 1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanejZ podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty będą twarde, ale nie należy się tym zrażać, bo zmiękną pod wpływem
bitej śmietany i karmelu.Składniki na krem:– 1/2 litra
śmietany 36%– 1/2 szklanki
cukru pudru– 1 opakowanie „śmietan fix-u”
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać
cukier puder z
fixem i wymieszać.Składniki na karmel:– 1 puszka
mleka słodzonego skondensowanego lub gotowa masa krówkowa
Mleko gotować w garnku z
wodą przez 3 godziny.Dodatkowo:–
orzechy włoskiePrzygotowane kruche
spody przekładamy
bitą śmietaną. Wierzch smarujemy karmelem, układamy
orzechy.Smacznego : )