Wykonanie
Tradycję trzeba szanować ;)A więc na początek maja trzeba upiec placek z
rabarbarem, taki jak piekła moja Babcia.Ten smak przypomina mi dzieciństwo...Tak smakuje zawsze o tej
porze z domowego
rabarbaru ciasto, które można jeść i jeść...Sezon na
rabarbar dopiero się zaczyna, a możliwości przyrządzenia wiele ;)
Składniki:Ciasto:30 dag
mąki13 dag
cukru pudru13 dag tłuszczu (
margaryna +
smalec)3
żółtka1/2 opakowania
proszku do pieczenia1 łyżki
śmietanyMasa:1/2 kg
rabarbaru10 dag
cukru1/2 szklanki
wody2 łyżki
mąki ziemniaczanejPolewa:3
białka10 dag
cukru pudru8 dag zmielonych
orzechów włoskichPrzygotowanie:Ciasto : Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Ważne, by dodać
smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche :)Ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim formę, mocno natłuszczoną i posypaną
bułką tartą:)Ciasto piec 20 minut w 200 stopniach.Masa : Zanim zabierzemy się za ciasto, warto przygotować
rabarbar. Myjemy go, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go do garnka, dolewamy
wodę i
cukier i gotujemy. Ważne, by pilnować żeby
rabarbar się nie rozpadł :) Kiedy będzie miękki dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie (2 łyżki)
mąkę ziemniaczaną. Studzimy naszą masę i przekładamy na upieczone ciasto.Polewa:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Kiedy będą ubite dodajemy
cukier puder i ucieramy mikserem aż do połączenia składników. Do piany dodajemy zmielone
orzechy i delikatnie mieszamy. Gotową polewę kładziemy na masę
rabarbarową.Całe ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 100 stopni i pieczemy godzinę. Pod koniec warto włączyć termoobieg, żeby lepiej ususzyć naszą pianę.Ciasto cudnie wilgotne i najsmaczniejsze prosto z piekarnika ;) Znika natychmiast ;)