Wykonanie
            Tradycję trzeba szanować ;)A więc na początek maja trzeba upiec placek z 
rabarbarem, taki jak piekła moja Babcia.Ten smak przypomina mi dzieciństwo...Tak smakuje zawsze o tej 
porze z domowego 
rabarbaru ciasto, które można jeść i jeść...Sezon na 
rabarbar dopiero się zaczyna, a możliwości przyrządzenia wiele ;)

Składniki:Ciasto:30 dag 
mąki13 dag 
cukru pudru13 dag tłuszczu (
margaryna + 
smalec)3 
żółtka1/2 opakowania 
proszku do pieczenia1 łyżki 
śmietanyMasa:1/2 kg 
rabarbaru10 dag 
cukru1/2 szklanki 
wody2 łyżki 
mąki ziemniaczanejPolewa:3 
białka10 dag 
cukru pudru8 dag zmielonych 
orzechów włoskichPrzygotowanie:Ciasto : Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Ważne, by dodać 
smalec, wtedy ciasto jest bardziej kruche :)Ciasto trzeba rozwałkować i wyłożyć nim formę, mocno natłuszczoną i posypaną 
bułką tartą:)Ciasto piec 20 minut w 200 stopniach.Masa : Zanim zabierzemy się za ciasto, warto przygotować 
rabarbar. Myjemy go, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go do garnka, dolewamy 
wodę i 
cukier i gotujemy. Ważne, by pilnować żeby 
rabarbar się nie rozpadł :) Kiedy będzie miękki dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie (2 łyżki) 
mąkę ziemniaczaną. Studzimy naszą masę i przekładamy na upieczone ciasto.Polewa: 
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą 
soli. Kiedy będą ubite dodajemy 
cukier puder i ucieramy mikserem aż do połączenia składników. Do piany dodajemy zmielone 
orzechy i delikatnie mieszamy. Gotową polewę kładziemy na masę 
rabarbarową.Całe ciasto wkładamy do piekarnika w temperaturze 100 stopni i pieczemy godzinę. Pod koniec warto włączyć termoobieg, żeby lepiej ususzyć naszą pianę.Ciasto cudnie wilgotne i najsmaczniejsze prosto z piekarnika ;) Znika natychmiast ;)




