Wykonanie
Witam, postanowiłam dziś upichcić coś dobrego, coś co chodziło już za mną kilka dni.Inspiracją był tort u Ani , mojej przyjaciółki z lat szkoły podstawowej ;-) Swoją
drogą, Ania to naprawdę przodowniczka kulinarna, uwielbiam oglądać jej smakołyki, a smakować muszą bosko!Tort jest genialny, prosty, nawet szybki w przygotowaniu. Jedynie krem robi się dzień wcześniej, ale ja zrobiłam dziś, jednakże, dopiero jutro
będę jeść, ale podjadałam podczas robienia i po prostu niebo w gębie :)Podoba mi się jego prostota i ten nieład, który i tak wygląda pięknie.
Składniki na:Spód
tortu (mała ok 24 cm)
3
jajka2
białka (będą z kremu!)250 g
cukru90 ml wrzątku1 ½ 2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
mąki tortowej3 duże łyżki
margaryny Kasi (miękkiej)Krem
waniliowy2
żółtka2 łyżki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanej250 ml
mleka1 płaska łyżka ekstraktu
waniliowegoDodatkowo:650 g
truskawekBita śmietana + dodatek
mlekoKrem
waniliowy najlepiej zrobić wcześniej (dzień wcześniej), albo tak jak ja dzisiaj a jutro
będę jeść cały tort już zrobiony ;-) Wszystkie składniki (ekstrakt dodajemy po zrobieniu kremu) na małym ogniu podgrzewamy.Mieszamy tak by nic nie przywarło do dna garnka. Po zgęstnieniu kremu przerywamy podgrzewanie i dodajemy ekstrakt. Dajemy do wystudzenia i wkładamy do lodówki.
Białka miksujemy do wysokich obrotach, tak by po odwróceniu zostały na swoim miejscu. W osobnej misce
jajka,
miękką margarynę Kasie ucieramy z
cukrem na puch. Następnie dodajemy wrzącą i mieszamy. W oddzielnej misce łączymy
mąkę z
proszkiem do pieczenia, przesiewamy, przez sito i dodajemy do masy. Miksujemy.
Tortownicę ja nie smaruję, na dno dodaję tylko papier do pieczenia. Pieczemy w temp. 180’C przez ok 40min. ( mi to zajęło nawet 60min.) Po upieczeniu dajemy do wystygnięcia.
Między czasie
bitą śmietanę robi według instrukcji.
Toaścik do tego
szampanem i
truskawką która pływała w nim.... pysznie było, po prostu pysznie.Później ciasto kroimy na pół. Smarujemy większą połową kremu
waniliowego i układamy wcześniej wymyte
truskawki ( połowę z całości)m, na to większą część
bitej śmietany i przykrywamy drugą częścią
spodu i powtarzamy to samo i układamy
truskawki.Po prostu pychota !!!!!