ßßß
Składniki na:Spód tortu (mała ok 24 cm)
3 jajka2 białka (będą z kremu!)250 g cukru90 ml wrzątku1 ½ 2 łyżeczki proszku do pieczenia150 g mąki tortowej3 duże łyżki margaryny Kasi (miękkiej)Krem waniliowy2 żółtka2 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej250 ml mleka1 płaska łyżka ekstraktu waniliowegoDodatkowo:650 g truskawekBita śmietana + dodatek mleko

Krem waniliowy najlepiej zrobić wcześniej (dzień wcześniej), albo tak jak ja dzisiaj a jutro będę jeść cały tort już zrobiony ;-) Wszystkie składniki (ekstrakt dodajemy po zrobieniu kremu) na małym ogniu podgrzewamy.Mieszamy tak by nic nie przywarło do dna garnka. Po zgęstnieniu kremu przerywamy podgrzewanie i dodajemy ekstrakt. Dajemy do wystudzenia i wkładamy do lodówki.Białka miksujemy do wysokich obrotach, tak by po odwróceniu zostały na swoim miejscu. W osobnej misce jajka, miękką margarynę Kasie ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy wrzącą i mieszamy. W oddzielnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, przez sito i dodajemy do masy. Miksujemy.
Tortownicę ja nie smaruję, na dno dodaję tylko papier do pieczenia. Pieczemy w temp. 180’C przez ok 40min. ( mi to zajęło nawet 60min.) Po upieczeniu dajemy do wystygnięcia. Między czasie bitą śmietanę robi według instrukcji.
Toaścik do tego szampanem i truskawką która pływała w nim.... pysznie było, po prostu pysznie.Później ciasto kroimy na pół. Smarujemy większą połową kremu waniliowego i układamy wcześniej wymyte truskawki ( połowę z całości)m, na to większą część bitej śmietany i przykrywamy drugą częścią spodu i powtarzamy to samo i układamy truskawki.Po prostu pychota !!!!!