ßßß
Gwiezdne ciasto rabarbarowe to coś dla fanatyków rabarbaru (takich jak ja :) Dużym plusem tego ciasta jest to, że dość długo zachowuje świeżość i jest oryginalne w smaku. W każdym razie polecam :)Ciasto:4 szklanki mąki1 szklanka cukru200g margaryny4 żółtka2 jajka2 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:1kg rabarbaru10 łyżek cukru2 budynie waniliowe z cukrem4 białka¾ szklanki cukru1 łyżka (suchego) budyniu waniliowego lub 1 łyżka mąki ziemniaczanejRabarbar myjemy, obieramy i kroimy na około centymetrowe kawałki, po czym zasypujemy cukrem i pozostawiamy na około 5 godzin by puścił sok.Margarynę ucieramy z cukrem dodając jajka, żółtka, śmietanę, proszek i mąkę. Z gotowego ciasta odkładamy kawałek wielkości pięści, resztę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką blaszkę.Po 5 godzinach z rabarbaru odciskamy sok, którego powinno być 600ml, jeśli jest mniej dolewamy wody i gotujemy na nim budynie. Do gotowego budyniu dodajemy rabarbar i dobrze mieszamy, po czym wykładamy masę na ciasto. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C.Po upływie 10 minut ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier i miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy budyń lub mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy na gorące wyciągnięte z piekarnika ciasto. Pozostałą ilość ciasta wałkujemy i wykrawamy gwiazdki, które następnie układamy na górę masy bezowej. Ciasto pieczemy jeszcze 25 minut.
R E K L A M A