Wykonanie
Gwiezdne ciasto
rabarbarowe to coś dla fanatyków
rabarbaru (takich jak ja :) Dużym plusem tego ciasta jest to, że dość długo zachowuje świeżość i jest oryginalne w smaku. W każdym razie polecam :)Ciasto:4 szklanki
mąki1 szklanka
cukru200g
margaryny4
żółtka2
jajka2 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:1kg
rabarbaru10 łyżek
cukru2 budynie
waniliowe z
cukrem4
białka¾ szklanki
cukru1 łyżka (suchego) budyniu
waniliowego lub 1 łyżka
mąki ziemniaczanejRabarbar myjemy, obieramy i kroimy na około centymetrowe kawałki, po czym zasypujemy
cukrem i pozostawiamy na około 5 godzin by puścił sok.
Margarynę ucieramy z
cukrem dodając
jajka,
żółtka,
śmietanę, proszek i
mąkę. Z gotowego ciasta odkładamy kawałek wielkości pięści, resztę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
bułką blaszkę.Po 5 godzinach z
rabarbaru odciskamy sok, którego powinno być 600ml, jeśli jest mniej dolewamy
wody i gotujemy na nim budynie. Do gotowego budyniu dodajemy
rabarbar i dobrze mieszamy, po czym wykładamy masę na ciasto. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C.Po upływie 10 minut ubijamy
białka na sztywną pianę, dodajemy do nich
cukier i miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy
budyń lub
mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy na gorące wyciągnięte z piekarnika ciasto. Pozostałą ilość ciasta wałkujemy i wykrawamy gwiazdki, które następnie układamy na górę masy bezowej. Ciasto pieczemy jeszcze 25 minut.
R E K L A M A