Wykonanie


składniki na ciasto na dużą okrągłą blachę- 1/5 opakowania
drożdży-
sól -1/2 łyżeczki- 1,3 szklanki
mąki- 3 łyżki
oliwy z oliwek najlepiej włoskiej- ciepła
woda (około 1/2 szklanki)- 2 łyżeczki
oreganoPonadto:-
szynka-
chili czerwone i zielone-
pieprz syczuański-
mozzarella-
oscypek 2szt-
ser cheddar 3 plasterki- świeża
bazylia
Mąkę wymieszaną z
solą przesypujemy do dużej miski, robimy dołeczek, w którym mieszamy
drożdże z częścią ciepłej
wody, powstaje tzw. rozczyn. Pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoił swoją objętość. Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto ma być puszyste. Ilość
wody jaką użyjecie jest uzależniona od typu
mąki jaką używacie. Ciasto nie może się kleić do rąk, ma być miękkie. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby urosło. Po tym czasie blachę na pizzę (duża okrągła blacha z dziurkami w podstawie- dzięki nim gorąca temp. przenika przez ciasto o wiele lepiej i pizza smakuje jak z pieca), smarujemy odrobiną
oleju, wykładamy ciasto. Na ciasto układamy gotowy
włoski sos pomidorowy (niestety nie uzyskamy takie sosu sami w domu bo w Polsce nie ma gdzie kupić włoskich
pomidorów ;-)), następnie pozostałe składniki, jak cienko pokrojoną
szynkę, posiekane
chili,
pieprz syczuański,
mozzarellę i
oscypka. Po upieczeniu posypujemy świeżą
bazylią.



Sosy do pizzy:1.
Sos czosnkowy:- 200 ml
jogurtu greckiego- 2 przeciśnięte ząbki
czosnku- łyżka
śmietany-
sól,
pieprzPo przygotowaniu sos musi co najmniej 3 godziny postać w lodówce.

2.
Sos pomidorowy:- 1/2 puszki
pomidorów włoskich- garść świeżej
bazyli i
oreganoSkładniki blenderujemy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Po przygotowaniu gotowy od razu do spożycia.

Smacznego!