Wykonanie
Przepyszne bułeczki
drożdżowe, przygotowałam je dla
męża na śniadanie noworoczne, hmmm były pyszne.
Cynamon z dodatkiem
orzechów włoskich i
rodzynek nasączonych w
syropie różanym cóż chcieć więcej?;-)

Składniki:nadzienie:-
cynamon- 1/3
margaryny- 3 łyżki
cukru brązowego- 2x garść
orzechów włoskich- 2x garść
rodzynek- 3 łyżki
syropu różanegoDo stopionego
masła, dodać w/w składniki, wymieszać na ciasto:- 125 ml
mleka- 375 g
mąki- 30g
drożdży- 50 g
cukru- 75 g
masła- 1
jajkoMleko podgrzać.
Mąkę przesiać do dużej miski. W środku zrobić zagłębienie, włożyć
drożdże, dodać
mleko, trochę
cukru, wymieszać. Rozczyn ma podwoić swoją objętość. Po 10 minutach wyrobić ciasto z pozostałych składników. Pod sam koniec dodać stopione w rondelku
masło, wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Po tym czasie wyjąć ciasto podzielić na dwie części rozwałkować na stolnicy na duży prostokąt. Na całym prostokącie rozsmarować nadzienie. Rolujemy prostokąt. Po otrzymaniu "wałka" , kroimy na tzw.
ślimaki, odcinamy nożem nasze bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 35 -40 minut w temp. 220 stopni C.

Smacznego!Pozdrawiam ;-) Buziaki!Możecie polać lukremPrzepis na
lukier cytrynowy200 g
cukru pudru bardzo dobrze zmielonego1-2 łyżki
soku z cytrynyUcieramy w miseczce, polewamy
bułki.