Wykonanie
W moim domu
drożdżowe wypieki znikają najszybciej -cieplutkie, mięciutkie i pachnące.Z orzechowymi bułeczkami było podobnie,miałam problem, żeby zrobić dla Was zdjęcia :)Bułeczki są lekkie, dosyć słodkie i wyraźnie
orzechowe,a ciekawego smaku dodaje im
rumowo-
cytrynowy lukier.Ponieważ bardzo smakowały moim domownikom,powtórzę je w święta. Będą dodatkiem do kolacji wigilijnej :)

Składniki: ( z podanej porcji wychodzi ok. 15 bułeczek )ciasto2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej chlebowej ( typ 750 ale typ 650 też może być )15 g
drożdży świeżych lub 7 g suszonych2 łyżki
cukru + 2 łyżeczki
cukru wanilinowego3/4 szklanki ciepłego
mleka60 g roztopionego
masła1
jajkonadzienie3/4 szklanki
orzechów włoskich2 łyżki
miodu1 łyżka
cukru brązowego1 łyżeczka
cynamonuszczypta
gałki muszkatołowejlukier ( opcjonalnie )1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka
rumu1 łyżka
soku z cytryny

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać do miski. Dodać
drożdże i wymieszać ( jeśli używacie świeżych należy zrobić rozczyn ).
Jajko,
mleko i
cukry roztrzepać lub zmiksować mikserem. Mieszankę wlewać do miski, jednocześnie zaczynając zagniatać ciasto ( jeśli robiliście rozczyn należy go dodać ). Na koniec wlewać roztopione, ale przestygnięte
masło. Dobrze wyrobić ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i lśniące. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy oprószonej
mąką. Delikatnie rozwałkować je w prostokąt.
Miód rozprowadzić po powierzchni ciasta ( Jeśli jest dosyć gęsty należy go podgrzać, by zrobił się bardziej płynny. Ułatwi to rozprowadzenie ).
Cukier,
cynamon i szczyptę gałki rozsypać na miodzie.
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Wystygnięte drobno posiekać i rozsypać na miodzie i cukrze.Ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego brzegu, jak roladę, tak by złączenie ciasta znalazło się pod
spodem. Roladę pokroić na ok. 4 cm paski.Paski ciasta przekręcić na bok i w niewielkich odstępach układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( patrz zdj. ) Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do napuszenia na ok. 30 minut.Napuszone bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C ok 20 minut. Jeśli nie chcecie ich
potem lukrować, należy przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować rozmąconym
jajkiem.
Lukier :
Cukier dobrze rozetrzeć z
sokiem z cytryny i
rumem. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać
rumu, jeśli zbyt rzadki, dodać
cukru. Lukrem polać jeszcze ciepłe bułeczki.Smacznego :)