ßßß
Składniki: ( z podanej porcji wychodzi ok. 15 bułeczek )ciasto2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej ( typ 750 ale typ 650 też może być )15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych2 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru wanilinowego3/4 szklanki ciepłego mleka60 g roztopionego masła1 jajkonadzienie3/4 szklanki orzechów włoskich2 łyżki miodu1 łyżka cukru brązowego1 łyżeczka cynamonuszczypta gałki muszkatołowejlukier ( opcjonalnie )1/2 szklanki cukru pudru1 łyżka rumu1 łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże i wymieszać ( jeśli używacie świeżych należy zrobić rozczyn ). Jajko, mleko i cukry roztrzepać lub zmiksować mikserem. Mieszankę wlewać do miski, jednocześnie zaczynając zagniatać ciasto ( jeśli robiliście rozczyn należy go dodać ). Na koniec wlewać roztopione, ale przestygnięte masło. Dobrze wyrobić ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i lśniące. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy oprószonej mąką. Delikatnie rozwałkować je w prostokąt.Miód rozprowadzić po powierzchni ciasta ( Jeśli jest dosyć gęsty należy go podgrzać, by zrobił się bardziej płynny. Ułatwi to rozprowadzenie ). Cukier, cynamon i szczyptę gałki rozsypać na miodzie. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Wystygnięte drobno posiekać i rozsypać na miodzie i cukrze.Ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego brzegu, jak roladę, tak by złączenie ciasta znalazło się pod spodem. Roladę pokroić na ok. 4 cm paski.Paski ciasta przekręcić na bok i w niewielkich odstępach układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( patrz zdj. ) Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do napuszenia na ok. 30 minut.Napuszone bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C ok 20 minut. Jeśli nie chcecie ich potem lukrować, należy przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem.Lukier : Cukier dobrze rozetrzeć z sokiem z cytryny i rumem. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać rumu, jeśli zbyt rzadki, dodać cukru. Lukrem polać jeszcze ciepłe bułeczki.Smacznego :)