ßßß Cookit - przepis na Bułeczki orzechowe

Bułeczki orzechowe

nazwa

Wykonanie

W moim domu drożdżowe wypieki znikają najszybciej -
cieplutkie, mięciutkie i pachnące.
Z orzechowymi bułeczkami było podobnie,
miałam problem, żeby zrobić dla Was zdjęcia :)
Bułeczki są lekkie, dosyć słodkie i wyraźnie orzechowe,
a ciekawego smaku dodaje im rumowo-cytrynowy lukier.
Ponieważ bardzo smakowały moim domownikom,
powtórzę je w święta. Będą dodatkiem do kolacji wigilijnej :)
Składniki: ( z podanej porcji wychodzi ok. 15 bułeczek )
ciasto
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej ( typ 750 ale typ 650 też może być )
15 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
2 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru wanilinowego
3/4 szklanki ciepłego mleka
60 g roztopionego masła
1 jajko
nadzienie
3/4 szklanki orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
lukier ( opcjonalnie )
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka rumu
1 łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże i wymieszać ( jeśli używacie świeżych należy zrobić rozczyn ). Jajko, mleko i cukry roztrzepać lub zmiksować mikserem. Mieszankę wlewać do miski, jednocześnie zaczynając zagniatać ciasto ( jeśli robiliście rozczyn należy go dodać ). Na koniec wlewać roztopione, ale przestygnięte masło. Dobrze wyrobić ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i lśniące. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy oprószonej mąką. Delikatnie rozwałkować je w prostokąt.
Miód rozprowadzić po powierzchni ciasta ( Jeśli jest dosyć gęsty należy go podgrzać, by zrobił się bardziej płynny. Ułatwi to rozprowadzenie ). Cukier, cynamon i szczyptę gałki rozsypać na miodzie. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Wystygnięte drobno posiekać i rozsypać na miodzie i cukrze.
Ciasto zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego brzegu, jak roladę, tak by złączenie ciasta znalazło się pod spodem. Roladę pokroić na ok. 4 cm paski.
Paski ciasta przekręcić na bok i w niewielkich odstępach układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( patrz zdj. ) Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do napuszenia na ok. 30 minut.
Napuszone bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C ok 20 minut. Jeśli nie chcecie ich potem lukrować, należy przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem.
Lukier : Cukier dobrze rozetrzeć z sokiem z cytryny i rumem. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać rumu, jeśli zbyt rzadki, dodać cukru. Lukrem polać jeszcze ciepłe bułeczki.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/12/Buleczki-orzechowe.html