Wykonanie
Postanowiłam sobie , że od Nowego Roku spróbuje swoich sił z pieczeniem
pieczywa. Dzisiaj na próbę są pyszne puszyste bułeczki polane lukrem.
Lukier nadaję im troszkę
słodyczy bo same w sobie słodkie nie są, za to można wyczuć lekko
cynamonowy smak :) Uważam wypiek za udany :)Temp. pieczenia 195 CCzas pieczenia : 40 - 45 minut/źródło : czasopismo dla kobiet/


Składniki:30 g
drożdży ( lub 2 opakowania
drożdży instant )300 ml
mleka4 szklanki
mąkiłyżeczka
cynamonu90 g
masłaszklanka
suszonych owoców (
morele,
rodzynki,
śliwki )1/4 szklanki
cukrujajko
Lukier :10 łyżek
cukru pudrułyżka wrzątkułyżka
soku z cytryny
Sposób wykonania:Wymieszać
mleko,
cukier i
drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dosypać
mąkę ,
cynamon i pokrojone w kostkę
masło.Następnie dodać
jajko i posiekane
owoce suszone. Wyrobić ciasto ( można robotem kuchennym ). Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło.Uformować z ciasta kulki w kształcie bułeczek i poukładać na natłuszczonej blaszce. Znowu poczekać ok. 40 minut żeby bułeczki urosły.Przygotować
lukier: składniki na
lukier dobrze utrzeć , żeby był jednolity i polać nim bułeczki.Piec w temp. 195 C ok. 40 - 45 minut.Rada:Aby ułatwić sobie lanie lukru na bułeczki , ucinamy róg
torebki foliowej , wkładamy do niej
lukier i wyciskamy :)Smacznego
