ßßß Cookit - przepis na Puszyste maślane bułeczki z lukrem

Puszyste maślane bułeczki z lukrem

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam sobie , że od Nowego Roku spróbuje swoich sił z pieczeniem pieczywa. Dzisiaj na próbę są pyszne puszyste bułeczki polane lukrem. Lukier nadaję im troszkę słodyczy bo same w sobie słodkie nie są, za to można wyczuć lekko cynamonowy smak :) Uważam wypiek za udany :)
Temp. pieczenia 195 C
Czas pieczenia : 40 - 45 minut
/źródło : czasopismo dla kobiet/
Składniki:
30 g drożdży ( lub 2 opakowania drożdży instant )
300 ml mleka
4 szklanki mąki
łyżeczka cynamonu
90 g masła
szklanka suszonych owoców ( morele, rodzynki, śliwki )
1/4 szklanki cukru
jajko
Lukier :
10 łyżek cukru pudru
łyżka wrzątku
łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:
Wymieszać mleko, cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dosypać mąkę , cynamon i pokrojone w kostkę masło.
Następnie dodać jajko i posiekane owoce suszone. Wyrobić ciasto ( można robotem kuchennym ). Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło.
Uformować z ciasta kulki w kształcie bułeczek i poukładać na natłuszczonej blaszce. Znowu poczekać ok. 40 minut żeby bułeczki urosły.
Przygotować lukier: składniki na lukier dobrze utrzeć , żeby był jednolity i polać nim bułeczki.
Piec w temp. 195 C ok. 40 - 45 minut.
Rada:
Aby ułatwić sobie lanie lukru na bułeczki , ucinamy róg torebki foliowej , wkładamy do niej lukier i wyciskamy :)
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/01/puszyste-bueczki-maslane-z-lukrem.html