ßßß
Cookit - przepis na Ciasto wuzetka
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Ciasto wuzetka
Składniki
Panga
Jajko
Cukier
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Proszek do pieczenia
Kakao
Śmietana kremówka
Cukier puder
Żelatyna
Woda
Czekolada gorzka
Mleko
Dżem porzeczkowy
Bułka tarta
Bita śmietana
Wykonanie
Przepis konkursowy nadesłany przez
Panią
Katarzynę Prosińska
SKŁADNIKI:
Biszkopt
:1. 6
jajek
2. 1 szklanka
cukru
3. 1 szklanka
mąki pszennej
4. 1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej
5. 1 łyżeczka
proszku do pieczenia
6. 3 łyżki
kakao
Masa śmietanowa:1. 1 litr
śmietany kremówki 30%
2. 1 łyżka
cukru pudru
3. 3 łyżki
żelatyny
4. 1/2 szklanki
wody
Polewa czekoladowa
:1. 1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady
2. 1/4 szklanki
mleka
Dodatkowo:1. Mały słoik
dżemu porzeczkowego
2.
Margaryna
do wysmarowania formy3.
Bułka tarta
do wysypania formy4. Opakowanie
bitej śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Biszkopt
:1. Oddzielamy
żółtka
od
białek
.
Białka
ubijamy na sztywno stopniowo dodajemy
cukier
i
żółtka
. Do ubitej masy z jaj i
cukru
stopniowo dodajemy przesiane
mąki
z
proszkiem do pieczenia
i przesiane
kakao
i delikatnie mieszamy.2. Do wysmarowanej
margaryną
i wysypanej
bułką tartą
formy wlewamy masę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 30 minut.3. Upieczony
biszkopt
odstawiamy do wystygnięcia.4.
Biszkopt
kroimy wzdłuż na dwa blaty.Masa śmietanowa:1.
Żelatynę
rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej
wody
. Odstawiamy do przestudzenia.2. Zimną kremówkę ubijamy z dodatkiem
cukru pudru
, dodajemy przestudzoną
żelatynę
i ubijamy na sztywno.3. Jedną część
biszkoptu
smarujemy
dżemem
, nakładamy masę
śmietanową
i przykrywamy drugim blatem
biszkoptowym
.Polewa:1.
Czekoladę
rozpuszczamy w
mleku
cały czas mieszając.2. Wierzch ciasta polewamy
polewą czekoladową
.3.
Bitą śmietanę
przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Wierzch ciasta dekorujemy
bitą śmietaną
.
Źródło:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/07/ciasto-wuzetka.html
Przepisy powiązane
Ciasto z różową masą
Ciastko rodem z PRL-u - WuZetka
CIASTO NOCKA
Rolada brzoskwiniowa... miała być :)
Tort Coello - czekoladowo, czekoladowy z śmietankową wkładką
Składniki powiązane (0)