Wykonanie
Nazywam często barszcz ukraiński eintopfem ponieważ (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) jest to potrawa jednogarnkowa, zastępująca cały obiad ze względu na bogaty i pożywny skład.

Składniki:5
buraczków ćwikłowych,1
por,4
ziemniaki,2
marchewki,2 szklanki
bulionu warzywnego ( może być z kostki),1 łyżeczka
kminku,10 dag
wędzonego boczku,1 szklanka
jogurtu naturalnego,2 ząbki
czosnku,
natka pietruszki,
sól do smaku,
pieprz do smaku,
sok z cytryny do smaku,1
liść laurowy.Wykonanie:
Buraki,
ziemniaki i
marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Bulion zagotować z
kminkiem i
liściem laurowym, włożyć warzywa i gotować przez 15 minut, następnie przyprawić
solą i
pieprzem do smaku. Dodać pokrojony
boczek i gotować jeszcze 10 minut.
Jogurt posolić, wymieszać
sokiem z cytryny i zmiażdżonym
czosnkiem. Eintopf rozlać na talerze , polać
jogurtem i posypać
natką pietruszki.