Wykonanie
Pyszne połączenie kwaśnego
rabarbaru ze słodkim lukrem.

Składniki na ciasto:25 dag
mąki,12,5 dag
masła,2
żółtka,1 łyżka
smalcu,½ łyżeczki
proszku do pieczenia,3 łyżki zimnej
wody,2 łyżki
cukru pudru,2 łyżki kwaśnej
śmietany,tłuszcz do formy,wiórki do formy.Składniki na nadzienie:75 dag
rabarbaru,1 szklanka
cukru,1
cukier waniliowy,10 dag
orzechów włoskich.Składniki na
lukier:3 łyżki
mleka,½ szklanki
cukru,1
cukier waniliowy,1 łyżeczka
soku z cytryny.Wykonanie ciasta:Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i schłodzić w lodówce

Wykonanie nadzienia:
Rabarbar pokroić na kawałki i rozgotować ( bez
wody) mieszając. Następnie wsypać
cukry i gotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista.

Wykonanie lukru:
Cukier wymieszać z wrzącym
mlekiem,
cukrem waniliowym,
sokiem z cytryny i ucierać przez chwilę do utworzenia się jednolitej masy.Wykonanie torciku:Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, tworząc podwyższone brzegi. Nakłuć widelcem w kilku miejscach , wstawić do nagrzanego piekarnika na 250 stopni i podpiec spód do zrumienienia. Ciasto wyjąć, posypać połową potłuczonych
orzechów, nałożyć
marmoladę rabarbarową, posypać resztą
orzechów i pokrasić lukrem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni około 10 minut. Torcik możemy podać z
bitą śmietaną.