Wykonanie
Sezon wędkarski rozpoczęty. Ja mam to szczęście, że mój tato jest zapalonym wędkarzem, przez co ja na brak ryb nie narzekam. Dziś u mnie na obiad pyszne, delikatne klopsiki
rybne.

Składniki:40 dag
mięsa z
karpia,1 czerstwa
bułka,1
jajo,1
białko,1 łyżka posiekanej
natki pietruszki,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa do smaku,1 ½ szklanki
wywaru warzywnego,
liść laurowy.Składniki na sos:2 łyżki
masła,2 łyżki
mąki,¾ szklanki
mleka,1 łyżeczka słodkiej mielonej
papryki,1 łyżka
ketchupu,1 łyżka
soku z cytryny,1 szczypta
gałki muszkatołowej,1 szczypta
ostrej papryki.Wykonanie:
Karpia dokładnie oczyścić, wyfiletować i pokroić. Następnie zmielić w maszynce dwa
razy z czerstwą
bułką. Dodać
jajko z
białkiem,
przyprawy,
zieleninę i dokładnie wymieszać ( w razie potrzeby dosypać
bułki tartej). Formować kulki wielkości
jajka i kłaść do gotującego się
wywaru warzywnego. Gotować na bardzo wolnym ogniu około 20 minut.

Wykonanie sosu:
Masło rozcieramy z
mąką na patelni, rozprowadzamy
mlekiem i
wywarem około ¾ szklanki i doprawiamy do smaku. Klopsiki włożyć do sosu, chwilę podgotować.